XABACA – Xarxa internacional contra la censura a les artistes àrabs

© Jana Trablusi

© Jana Trablusi

Xabaca busca ajudar a l’apoderament de les dones artistes àrabs com a font de transformació social i defensa dels Drets Humans. Per aconseguir aquest objectiu, el projecte Xabaca estarà estructurat en dues àrees diferents:

(1) Desenvolupament artístic: millorar l’art i la creativitat com a mitjà per combatre la discriminació de gènere, la censura i la injustícia social. Això s’aconseguirà ajudant a potenciar el procés artístic de quatre dones artistes àrabs que tindran una residència a Jiwar (Barcelona) durant un mes. Jiwar és una organització que ofereix estades per a artistes i té el seu propi centre.

(2) Potenciar els aspectes activistes: enfortir les capacitats de les quatre dones artistes àrabs per augmentar el seu paper en el canvi social. Això es farà mitjançant la participació en tallers i en una xarxa internacional de suport que començarà quan iniciïn la seva residència artística i continuarà quan tornin als seus països d’origen.

Xabaca va néixer de la col·laboració de Novact, Al Fanar i Jiwar i es vol donar suport a les dones creadores àrabs per dues raons: el seu paper en la transformació social a través de l’art i per la doble opressió que s’enfronten per ser artistes i dones. Molt sovint, la creació cultural és una eina per a visualitzar i creuar línies vermelles d’estructures de poder i facilita el qüestionament del status quo. Precisament a causa d’aquestes capacitats a vegades les autoritats veuen a moltes dones artistes com una amenaça, vulnerant els seus drets humans bàsics com ho és la llibertat d’expressió.

Les creadores enfronten a un tipus molt específic de repressió. El patriarcat i el desafiament cap a l’statu quo generen una forma particular de restricció que afecta les dones d’una manera diferent a la que afecta els homes. D’altra banda, les dones poden patir conseqüències més fortes i més dures que els artistes masculins per les seves expressions artístiques. Per tot això, es redueix el paper públic i polític de les creadores, minimitzant la distribució, l’exposició i la defensa de les seves creacions.

Xabaca proposa la realització d’obres artístiques vinculades a tot aquest context, tenint en compte la importància del gènere i la repressió com aspectes fonamentals de la defensa de la llibertat d’expressió i la creació lliure de les dones artistes àrabs.

El primer pas del projecte és aquesta beca oberta a quatre dones artistes que visquin i treballin al Marroc, Tunísia, el Líban i Palestina. Hem triat a aquests quatre països per la seva importància en els aspectes culturals i artístics, i perquè representen les dues àrees geogràfiques del món àrab: Magrib i Mashrek. Aquest és una crida a totes les disciplines (arts visuals, literatura, música, performance, etc.).

Per a més detalls, fes clic aquí i descarrega el fullet (en anglès)