Presentem l’informe paral·lel de la societat civil tunisiana sobre drets civils i polítics

(Lire cet article en français)

El 21 de Febrer NOVACT, la Coordinadora Magrebí d’Associacions de Drets Humans (CMODH) i la Lliga Tunisiana dels Drets Humans (LTDH) van presentar a Tunísia l’informe paral·lel de la societat civil tunisiana sobre l’estat d’implementació del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquest acte ha comptat amb la participació del conjunt de les ONG signatàries de l’informe així com de Wim Kok, ex-president dels Països Baixos i ex-president del Club de Madrid.

Tunísia no es sotmet a l’examen periòdic universal de drets civils i polítics de Nacions Unides des del 2008. Per això, les principals organitzacions de la societat civil tunisiana (LTDH, ATFD, AFTURD, OCTT, Free Sight Association, UDC, CTCPM, SNJT) han realitzat aquest informe per pressionar el govern tunisià per tal de que Tunísia sigui avaluada pròximament per mesurar els progressos que s’han fet en els darrers nou anys i identificar les llacunes en matèria de protecció dels drets humans que encara persisteixen. I és que, tot i que la situació al país ha millorat enormement en termes democràtics i de garantia de drets després de la revolució de l’any 2011, encara persisteixen males pràctiques de l’època de Ben Ali, sobretot en casos d’agressions policials, i el codi penal no s’ha adaptat als principis recollits en la nova Constitució sobretot en matèria de drets individuals. Així mateix, després dels atemptats terroristes que el país va conèixer l’any 2015, la llibertat d’expressió està sent limitada en una reinterpretació de les lleis en termes securitaris.

Aquesta activitat s’emmarca dintre del projecte Khotwa, recolzat per la Unió Europea, on més de 40 membres de la societat civil del Magreb han estat formats en monitoratge de vulneracions de Drets Humans. En aquest sentit, en el cas del Marroc, les principals ONG marroquines de drets humans, amb el suport de la CMODH i NOVACT varen presentar un informe paral·lel a la sisena revisió del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que va tenir lloc del 17 d’Octubre al 4 de novembre del 2016. Actualment, s’estan elaborant els informes paral·lels de Mauritània i Algèria.

Us podeu descarregar l’informe de Tunísia AQUI
Us podeu descarregar l’informe de Marroc AQUI