El seminari ” Desafiant el discurs dominant i desenvolupant alternatives”, a Jordània

Amman Conference PVE - ARDDL’Observatori per a Prevenir l’Extremisme Violent (www.opev.org) organitza a Amman (Jordània) la conferència “Desafiant el discurs dominant i desenvolupant alternatives” que es realitzarà el dimarts 4 d’abril del 2017 a l’hotel Le Royal. La seva organització ha estat un esforç conjunt entre NOVACT i diverses organitzacions de la societat civil jordanes com ARDD (Arab Renaissance for Democracy and Development), West and East Center For Human Development, Leaders of Tomorrow i The Jordanian National Commission for Women.

Aquesta conferència pretén presentar els esforços per incorporar la societat civil jordana dins el treball de prevenció de l’extremisme violent, en un país com Jordània, clau dins de la complexitat dels conflictes d’Orient Pròxim. Es parlaran de les línies de treball governamentals amb la participació de membres del Ministeri de Cultura i contra el Terrorisme, això com la Comissió Nacional per la Dona, i també el treball d’organismes oficials com les Nacions Unides o de la Unió Europea. Després es presentaran els conceptes claus de prevenció de l’extremisme violent des de la societat civil exposant el Pla d’Acció de Barcelona, i finalment es debatrà entre les diverses organitzacions de la societat civil jordanes responsables d’organitzar aquesta conferència sobre com ha de ser el Pla d’Acció dins la societat civil jordana.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa el gener del 2017, quan més de 320 representants de 172 organitzacions de la societat civil de 22 països de la regió euro-mediterrània es van reunir a Barcelona. A “Cap a un nou paradigma: Prevenció de l’extremisme violent” es va treballar per a la contribució constructiva de la prevenció de l’extremisme violent, des de les organitzacions de la societat civil i en base de les lliçons apreses en les últimes dècades i els reptes que s’acosten.

A partir d’aquesta Conferència es va redactar el “Pla d’acció de la societat civil euro-mediterrània per prevenir totes les formes d’extremisme violent” que recull les principals conclusions de la conferència de Barcelona. A més, és una oportunitat perquè els actors de les comunitats euromediterrànies s’uneixin i s’ajustin les seves accions amb enfocaments inclusius contra la divisió, la intolerància i el discurs de l’odi. Aquest Pla d’Acció representa un esforç sense precedents per conciliar la visió de la societat civil del Nord i el Sud de la Mediterrània. Considerem que només una associació transnacional real i honesta pot ajudar-nos a establir un camí eficaç per prevenir totes les formes d’extremisme violent.

A continuació, s’han iniciat un cicle de seminaris en diverses regions euromediterrànies amb es organitzacions que van participar a la conferencia de Barcelona i a redactar el pla d’acció. Al febrer es va realitzar a Tunísia el seminari «La construcció de la resiliència i narratives alternatives: cap a un pla d’acció de Tunísia per prevenir l’extremisme violent?» on es va definir el Pla d’Acció a nivell nacional a Tunísia donant conèixer els passos implementats per la societat civil tunisiana en la prevenció de la violència extremista. El març es va realitzar un seminari a Palestina (a la Universitat de Birzeit): “Anàlisi del paradigma de la prevenció de l’extremisme violent a partir de les propostes de l’ONU”, que a partir de l’enfocament de les Nacions Unides es va debatre la naturalesa dels esforços actuals dirigits a prevenir l’extremisme violent en aquest país, tot explorant les condicions que garanteixin que no s’estan vulnerant els drets humans, inclòs el dret dels palestins i les palestines a resistir l’ocupació d’acord amb el dret internacional, i al dret a l’autodeterminació.