#SomDefensores

Hem llençat  la campanya “#Somdefensores. Davant la repressió, defensem drets humans” per recollir i fer assistència a vulneracions de drets humans entorn l’1 d’octubre. 

Som Defensores està impulsada per les organitzacions agrupades en la Fede.cat, Defender a quien
defende, el Centre per la defensa dels drets Humans Iridia, l’Associació Catalana per la Defensa
dels Drets Humans i Reraguarda en Moviment.

Es presenten diversos mecanismes per a defensar els drets humans:

  • Manifest “Davant la repressió, defensem els drets humans”

En el manifest es destaca la importància de la protecció del dret a la llibertat d’expressió i premsa, el dret a reunió, dret a la intimitat i dret a un judici just, els quals s’han vist vulnerats en els fets dels últims dies, constituint un atac frontal a les llibertats i drets fonamentals.

El manifest es pot trobar online i ja està rebent les adhesions d’entitats catalanes, internacionals i de l’Estat Espanyol i persones a nivell individual.

  • Guia drets

Ha estat elaborada per  l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans. Un “Kit d’urgència” per a la resposta al carrer. El document no conté només consells legals en cas de repressió, sinó que també posa a disposició de la ciutadania argumentaris jurídics que desmonten els discursos sense base legal que, comenta, estan servint per justificar l’actuació repressiva de l’estat espanyol.

Pots decarregar-la aquí: http://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2017/09/consells_legals.pdf

  • Dispositiu legal

S’ha posat en marxa un dispositiu legal específic amb dos números de telèfons en cas de produir-se detencions o situacions d’agressió o vulneració de drets. L’objectiu és posar a l’abast de la ciutadania i moviments socials eines de solidaritat, suport i xarxa contra la repressió.

  • Xarxa d’Observadores de drets

S’està constituint una xarxa d’observadores de vulneració de drets en context de protesta, coordinada per la plataforma Defender a quien Defiende. L’objectiu d’aquesta xarxa és sumar la tasca d’observació al suport legal i psicosocial per monitorar i fer seguiment de les possibles vulneracions. Les persones voluntàries que rebran una formació prèvia a càrrec d’Iridia. La xarxa ja s’ha posat en marxa, però es posarà el focus durant la jornada de l’1 d’octubre i es mantindrà en alerta fins que es cregui oportú.

A més,  s’està redactant un informe amb totes les violacions de drets civils ipolítics que s’estan cometent, per mirar-lo d’elevar a instàncies internacionals quan arribi el moment. La presentació d’aquest informe tindrà lloc el dia 28 de setembre.

El manifest de #SomDefensores s’ha enviat organismes internacionals per tal que s’adhereixin. Així, s’ha traslladat a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans (OACDH), el grup de treball sobre les Detencions Arbitràries de la ONU, als tres relators especials sobre la promoció i protecció dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; sobre el dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, i sobre la independència de magistrats i advocats. També a l’expert independent sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu.

Tota la informació de la campanya està penjada al web: http://www.lafede.cat/som-defensores/