Comunicat oficial

Fa unes setmanes, vam tenir notícia d’un cas d’assetjament sexual comès per un destacat membre d’una organització palestina, sòcia estratègica de NOVACT al llarg de l’última dècada. Conscients de la gravetat de la situació, hem consultat a advocades locals i internacionals així com a representants de la societat civil i moviments feministes.

Ha estat un procés difícil i dolorós al que hem donat màxima prioritat, doncs hi ha línies vermelles que la nostra organització mai creuarà. Des de NOVACT, condemnem de manera rotunda tot tipus d’assetjament sexual i expressem la nostra solidaritat amb les persones que ho sofreixen. El nostre treball a favor dels drets humans i dels processos d’autodeterminació solament té sentit si lluitem contra l’abús en totes les seves variants i, especialment, contra el qual afecta a les dones.

També som conscients del nostre delicat paper en el terreny. La nostra missió és recolzar, sense imposicions, a organitzacions i moviments locals en el seu treball de resistència noviolenta, contribuir al fet que aconsegueixin els fons i capacitats necessàries per a això, acompanyar-los en el disseny d’estratègies i en els processos d’aprenentatge. Per això, creiem que hem de respectar el dret dels nostres socis i sòcies a decidir com afronten la situació. Sempre que prenguin mesure per aturar-la i per controlar que no torna a repetir-se. Sense ingerències, però respectant els nostres principis.

Considerem, a més, que és fonamental que es diferenciï entre actes individuals i la legitimitat d’un moviment que lluita per l’autodeterminació de dones i homes. El contrari faria un flac favor al poble palestí i a la lluita per la pau, la justícia i la dignitat.

Tenint en compte tot l’abans esmentat, hem cregut necessari actuar de manera contundent. Per això:

  • Hem interromput els projectes que NOVACT desenvolupava amb el nostre soci palestí fins que es redacti un protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i abús de poder en l’entorn laboral i fins que es conegui què resposta es donarà a la present situació.
  • Hem iniciat un procés intern, en el qual intervindran expertes en la matèria, per elaborar el nostre propi protocol contra l’assetjament sexual i abús d’autoritat tant en el si de l’organització com en les relacions amb els nostres socis.
  • Hem volgut compartir aquest difícil moment i fer-ho amb transparència, ja que un problema com l’assetjament sexual no ha de ser invisibilitzat ni ignorat si de debò volem que sigui eradicat.