28 octubre 2013: “El nostre deure és difondre una visió crítica per fer possible el canvi cap a un món sense violència”

Coordinació: NOVACT – Institut Internacional per a l’Acció No Violenta i Opora d’Ucraïna
Durada: del 7 al 15 octubre 2013
Lloc: Carpathian Mountains, prop de Chernivtsi, Ucraïna

——————————————————————

Carles Revenga i Bagés. Participant del projecte Joventut en Acció Media a tool for peace / / La formació que vam fer a Ucraïna es centrava en el paper que els mitjans de comunicació poden exercir en el camí per assolir la pau en conflictes de tot el món. L’objectiu era ser capaç d’identificar el discurs de la guerra en els mitjans de comunicació, que manipula la informació amb el propòsit de beneficiar alguns interessos. El nostre deure és diferenciar el periodisme violent del periodisme per la pau, i el com utilitzar els mitjans de comunicació social i qualsevol eina que podem tenir per difondre una visió crítica fent possible el canvi cap a un món sense violència.

En primer lloc, vam començar amb exercicis per crear un grup unit per fomentar l’eliminació de les barreres de la timidesa i la trencar els estereotips que a vegades fan més difícil la relació entre els individus, jugar junts i compartir informació de la nostra part . Amb aquest exercici ningú podia ser exclòs dels altres i el ràpidament el grup es va convertir en una família amb estrets vincles. Amb la comprensió de la informació es fa més fàcil i apareix la tolerància , el que impedeix el conflicte. A continuació , analitzem el que és un grup intel·ligent, un grup que s’aprofita de les particularitats de cada un. On la unió és més forta que les parts separades.

Més tard, aprofundirem en el tema. Així, vam ser conscients que per crear la pau hem d’entendre els conflictes correctament i vam fer una sessió per explicar el que és el conflicte. Les persones érem de diferents parts d’Europa, amb diferents interpretacions del que és el conflicte d’acord a la seva situació. Per aquesta raó, vam anar a un nivell micro social per establir que el conflicte és un estat d’oposició entre dues o més parts amb diferents interessos i també un procés dinàmic en el qual les actituds i els comportaments estan canviant. D’acord amb aquesta visió positiva del conflicte de Galtung, es tracta d’una dinàmica constructiva. No obstant això , també hi ha una visió negativa dels conflictes , amb significats limitats i antagònics que utilitzen punts de vista oposats, el que fa que els conflictes violents siguin més probables o habituals.

També vam fer un exercici sobre les dinàmiques del conflicte per sentir el que és un conflicte d’interessos, i aprendre de manera pràctica. La dinàmica era la coneguda com a teoria dels jocs. Tothom es va implicar molt i entendre correctament les metes egoistes que ens guien en la nostra vida quotidiana i com els interessos personals poden crear un conflicte.

Arran d’això, parlarem de la importància de la conducta individual per canviar la situació dels nostres valors a la vida i la necessitat de difusió del missatge sobre els canvis en el nostre entorn social i xarxes. Cal adonar-se que tenim un paper en això. Al meu entendre, a través d’un exemple fàcil és entendre que no estem en un “embús” , sinó que som el “embús”, cosa que té una estreta relació amb l’exercici de la dinàmica dels conflictes i el paper de l’individu. Així, el món és una construcció social, però també manté i es reprodueix socialment , això vol dir que podem tenir un paper en la construcció d’un altre món, i hem de ser actius i estar al tant sobre quina mena de món estem reproduint a través de les nostres accions.

De la manipulació dels mitjans a la comunicació de pau

Així, el paper del periodisme i els mitjans de comunicació és clara en la creació d’opinió i en els comportaments extrems. Durant la formació, hem analitzat la manipulació dels mitjans de comunicació per generar algun tipus de comportament que es relaciona directament amb la capacitat cognitiva de l’ individu per tal de copsar la realitat, canviar la seva actitud davant la vida i, finalment, també canviar el comportament que els éssers humans tenen en la societat. Un impacte directe en el que hem dit abans, la construcció social de la realitat. I els mitjans de comunicació no són només els interessos, hi ha una lògica de mitjans de comunicació que té una influència directa en el que passa al públic i aquesta lògica té tres característiques principals: la competència, la competitivitat i la credibilitat. Així que d’acord a això, el periodisme de pau pot superar els filtres que els mitjans de comunicació tenen, treballant d’una manera ben organitzada.

Però l’objectiu de la formació era identificar periodisme violència per canviar-ho pel periodisme de pau. Analitzem els punts principals que diferencien l’un de l’ altre per fer més fàcil la seva identificació. Tots ells són interessants , però algunes coses bàsiques són:

  • donar context a la situació que es tracta en els mitjans
  • no afavorir el distanciament entre les parts involucrades amb guanyadors i perdedors o nosaltres i ells
  • no centrar-se només en el conflicte, sinó també en la complexitat de la situació social en ambdós costats
  • sobretot, no deshumanitzar a un costat i centrar-se en el patiment de tots dos costats

Amb aquestes idees clares tothom va ser capaç d’identificar el periodisme violent, d’altra banda, vam veure un documental del conflicte palestino-israelià sobre l’estratègia de relacions públiques que Israel utilitza per influir en l’opinió pública nord-americana i que aquesta doni suport total a Israel a través dels vots de la ciutadania nord-americana.

Vídeo anàlisi dels discursos socials

Per acabar la formació, vam fer un curt-documental sobre els conflictes i els discursos comuns que es poden identificar en la societat. Aquells que no només es mantenen socialment, sinó que són, la majoria de les vegades, difoses pels mitjans de comunicació que reforcen la seva influència en la societat.

Per a això, vam crear un grup intel·ligent per dividir funcions i ser més eficaços ja que teníem molt poc temps. Vam tenir una pluja d’idees per definir el que volíem fer i després ens vam posar a treballar. Parlem llavors sobre conflictes de diferents parts d’Europa. Vam fer entrevistes al carrer i entre els i les participants de la formació. Més tard, hem creat un vídeo per mostrar els punts comuns i com, després del discurs de conflicte, sempre apareix la voluntat de tenir pau i benestar.