Taller: Comunicació i Seguretat del 1.0 al 2.0

Coordinació: NOVACT i Fundation for the Future
Duració: 2 dies
Lloc: Palestina

Entre el 10 i 12 d’octubre passat es va realitzar a Ramallah la formació Comunicació i Seguretat del 1.0 al 2.0 organitzada per Foundation for the Future en col·laboració amb NOVACT. Ambdues organitzacions destaquen pel seu compromís en la promoció de la democràcia i els Drets Humans en tota la regió MENA.

Aquest taller, anava dirigit a joves activistes i actors emergents que treballen i utilitzen els mitjans de comunicació, així com les xarxes socials, per tal de documentar les violacions de drets humans que es produeixen als Territoris Ocupats. Les xarxes socials també els serveixen com a  eina per tal de realitzar mobilització popular noviolenta i incidència política.

Aquest curs, per tant, tenia l’objectiu d’oferir un espai on els propis participants -28 persones, la majoria membres dels comitès de resistència populars palestins, vinguts des de molts pobles en resistència de Cisjordània (com Bil’in, Nil’in, Nabi Saleh, Budrus, Qufr Qaddoum, Sussia, Twani)-  reflexionessin sobre els moviments i campanyes que estan duent a terme, tenint l’oportunitat de compartir amb altres activistes experiències reals i sobretot poder aprendre de la llarga trajectòria en activisme i comunicació social que els van brindar les persones formadores: Anxela Iglesias, responsable de comunicació a Ecologistas en Acción i membre del Consell Assessor de NOVACT,  Stéphane M.Grueso, activista del 15M i documentalista de llarga trajectòria i Antonio Pita, corresponsal durant 7 anys per l’Agencia EFE a Jerusalem i també membre del Consell Assessor de NOVACT.

La formació es va repartir en dues jornades, de 6 hores cada una. En la primera jornada, Anxela Iglesias i Antonio Pita brindaren un marc teòric pràctic oferint eines para realitzar una bona comunicació externa e interna dels moviments. Així es van donar lliçons bàsiques de periodisme per tal de conèixer i redactar els materials de comunicació pertinents, i veure com se’n pot treure el màxim rendiment. Seguidament, Stéphane M. Grueso  va profunditzar sobre les xarxes socials més utilitzades avui dia pels moviments socials i usuaris en particular, com són el Twitter i Facebook.

La jornada va finalitzar amb uns exercicis pràctics, on els participants havien de planificar campanyes concretes de comunicació segons la situació fictícia que els hi havia tocat com podia ser organitzar una campanya dels joves estudiants de la universitat de Birzeit, o fer una campanya de comunicació per evitar la demolició d’un poblat palestí. La proximitat i l’encert en escollir els casos pràctics per part dels formadors va fer que la participació fos molt alta.

El segon dia, la formació va anar centrada a com garantir una bona comunicació interna de l’entitat o moviment social, a càrrec d’Anxela Iglesias. Per acabar Stéphane M. Grueso va començar amb una formació sobre com garantir i proporcionar pels nostres moviments seguretat a la xarxa per passar a parlar del 15 M com a experiència per poder compartir amb les joves participants al curs.

Les jornades van tenir molt bona acollida per part dels assistents i la participació va ser molt alta. El taller forma part del projecte: Moving for Social Change in Palestine, Egypt and Lebanon.

Sobre el projecte Masar:

Aquesta formació també s’emmarca en un projecte més ampli anomenat Projecte Masar: Programa d’acompanyament als processos de gobernança democràtica al món àrab.

Des de l’Estat espanyol fins a Grècia passant per Tunísia fins al Líban, hi ha una onada creixent de moviments socials amb un fort component de base que neixen amb la voluntat de  jugar un rol actiu en noves formes d’organització i comunicació social. Aquest projecte neix fruit d’aquest context de lluites socials per una democràcia real i participativa.

Fets tan importants com la democratització en l’accés a noves tecnologies (2.0) i a l’Internet han canviat de forma radical la forma de comunicar de les persones, forçant als moviments socials a canviar la seva forma de comunicar-se per adaptar-se als nous canvis. Avui dia,  les nostres accions són més visibles, el nostre rol en els mitjans més actiu, i les nostres idees poden ser difoses de forma més ràpida.  Tot i així, aquesta democratització a l’accés de noves tecnologies ens enfronta a nous reptes, sorgint la necessitat de dissenyar i planificar estratègies de comunicació incloent la seguretat com a punt de partida.

Així doncs la formació va dirigida a que els i les activistes implicats en les lluites socials reflexionin sobre quin tipus de comunicació és la més efectiva pel seu moviment i/o campanya així com identificar quin és el nivell de seguretat que necessiten per les tasques a fer.