Comunicat: NOVACT destaca que les EMSPs impacten en la inestabilitat actual de l’Afganistan

El passat 5 d’abril, es van celebrar eleccions presidencials a l’Afganistan. El nou govern substituirà l’actual president Hamid Karzai i haurà de lidiar amb temes com la retirada de tropes de l’OTAN i la desestabilització, tant econòmica com de seguretat, del país després de tretze anys de l’inici del conflicte.

La crisi de seguretat a l’Afganistan ha quedat aquests dies patent. D’una banda, la delegació d’avaluadors electorals de la Unió Europea roman aïllada en un edifici de Kabul, sense poder realitzar la seva missió d’observació electoral si no recorren a l’ús de seguretat privada. De l’altra, s’han succeït atemptats com el de la Comissió Electoral Independent (CEI), la casa d’hostes Roots of Peace o l’Hotel Serena 21, on nou persones van ser assassinades.

Des de NOVACT destaquem la importància de prestar atenció al paper que les Empreses Militars i de Seguretat Privada (EMSPs) juguen en aquest context. Durant els anys de conflicte i estabilització, aquestes empreses han garantit la seguretat privada d’agents estrangers i han participat al costat de les forces internacionals en els programes d’entrenament de les forces de seguretat afganeses. Així , les EMSPs han influït profundament en el sector de la seguretat del país i estan (in) directament relacionades amb el fet que les forces públiques encara no puguin garantir la seguretat, sobretot, en zones fora de la capital. També instem a prestar atenció a la situació en què es troba la societat civil davant la inseguretat notable a l’hora d’exercir el seu dret a vot.

Les EMSPs han entreteixit complexes relacions amb la policia , milícies locals i senyors de la guerra. Això no només ha influït en la política i economia locals sinó que ha dificultat el procés de desmobilització de combatents.  A més, a causa de la política de contractació de personal local que han practicat aquestes empreses, l’actual política de dissolució de EMSPs amenaça amb deixar un bon nombre de població armada sense feina i impactar en la fràgil estabilitat política del país. La capacitat de la nova entitat nacional encarregada de garantir la seguretat comercial a l’Afganistan, la Afghan Public Protection Force (APPF), és encara feble i és incert si podrà, i estarà disposada, a oferir serveis de seguretat durant les eleccions.

El passat mes de novembre NOVACT va presentar una investigació que analitza l’ús i les activitats de les Empreses Militars i de Seguretat Privada a l’Afganistan, que pots descarregar aquí. Una informació bàsica a l’hora d’entendre el context i la problemàtica actual a l’Afganistan.

Les EMSPs van arribar al país acompanyant les forces de la Coalició Internacional liderada per EUA i ha seguit , en nombre i geografia, la presència de les forces militars d’estabilització . Al desembre de 2008, els contractistes constituïen el 69% de la plantilla del Departament de Defensa dels EUA ( DoD ) , el percentatge més alt registrat pel DoD en un conflicte en la història dels EUA Al març de 2011 , el personal de seguretat privada de l’ DoD equivalia al 19% del total de tropes dels EUA a la zona.

Afganistan

© Foto: Seguidoras de Ashraf Ghani gritan durante un acto electoral en Kabul. MOHAMMAD ISMAIL (REUTERS)