Una escola per defensar els ciberactivistes de la Mediterrània

L’aposta per la llibertat d’informació i expressió ha fet que moltes organitzacions centrin els seus projectes en la protecció i defensa d’aquelles persones que s’arrisquen a explicar i difondre el que passa en els seus països. Lluitar contra la censura i protegir les activitats de comunicadores, periodistas, blocaires, ciberactivistes …

L’escola per a la seguretat digital, activa des de fa pocs mesos, va ser creada per a protegir els activistes de la censura i del control il·legal de les seves activitats. Gràcies a un projecte de la ONG canadenca Alternatives  finançat per la Unió Europea, l’escola ha engegat les seves activitats involucrant activistes a les zones del Maghreb i del Mashreq, en una iniciativa que inclou Tunísia, Palestina, Síria i el Sudan.

600x400_1297902070_Twitter[1]

La idea es va llançar l’any passat, gràcies a un àmplia xarxa internacional coordinada per l’ONG Alternatives i on també hi participen la irlandesa eQualit.ie, l’americana APC i la tunisiana FTDES. L’objectiu és donar suport a la llibertat d’expressió i a l’accés a la informació a través d’una àmplia xarxa al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica per continuar construint ponts – reals i virtuals- que desafiïn les censures i reafirmin que la llibertat d’informació i expressió són drets inalienables.

Des de Un ponte  per…,- organització amb la qual Novact treballa des de fa anys en diversos projectes a l’Iraq-, a més d’aportar l’experiència guanyada sobre el terreny a través de projectes de suport a la societat civil iraquiana com la Iraqi Civil Society Intitiative, també estan compromesos a crear sinergies amb el seu propi programa mediterrani per a la llibertat d’expressió.  Es tracta d’un projecte pensat per a proporcionar protecció i formació a tots aquells periodistes i activistes, així com sindicalistes i membres d’associacions de la societat civil, que en els últims anys han tingut un rol fonamental en la difusió d’informació de base als seus països, i que cada dia han de lluitar pel seu dret a informar i a poder exercir la seva professió amb garanties de seguretat.

D’aquí va sorgir la idea d’organitzar la primera Conferència Internacional sobre llibertat d’expressió, organitzada al maig passat a Tunísia, per construir i elaborar iniciatives i accions concretes de solidaritat contra les violacions, i protegir als i les activistes i periodistes allí on es troben més exposats. Una trobada que va posar en evidència com, després de les revoltes àrabs del 2011, existeix una forta repressió contra bloguers, activistes, periodistes i defensors/es de drets humans.

A l’Iraq, l’acte d’informar pot costar la vida. Ho expliquen les dades: només al 2014, 17 periodistes han estat assassinats mentre exercien la seva feina. Avui, amb l’avanç de l’ISIS i les mesures per controlar Internet aprovades pel nou govern, la situació de perill és encara pitjor per a ells. De fet, la recentment aprovada llei contra el cybercrim, ha estat fortament criticada per les associacions de la societat civil per posar en perill el treball de periodistes, opositors polítics i activistes.

Des de Novact, hem desenvolupat una línia similar a Espanya i Marroc. El projecte Defensar a qui Defensa ha generat una coalició de defensa de persones defensores de drets humans amb una forta aposta per la llibertat d’expressió i la informació, que queda amenaçada amb la llei de seguretat ciutadana que està tirant endavant el govern espanyol. Per la seva banda, al Marroc, participem al Fòrum Mundial dels Drets Humans, a les taules de llibertat d’expressió i dret a la informació. A més, tenim diversos projectes d’incidència i participació col·lectiva en la política del país pel que fa a proposicions de llei com el del nou Codi de la premsa. Lleis que estan sent formulades sense cap articulació amb els moviments socials, sindicats, organitzacions feministes i moviments juvenils, incomplint així l’establert en la Carta Magna del país.