L’exèrcit israelià reprimeix les accions en honor al ministre palestí Ziad Abu Ein

mohamad khateeb2

El passat divendres 19 de desembre pel matí, un grup d’activistes palestins i internacionals va establir un memorial al poble de Turmus Ayya, al costat de Ramallah, en honor al ministre palestí Ziad Abu Ein, assassinat la setmana anterior per l’exèrcit israelià durant una manifestació noviolenta en el mateix indret.

L’exèrcit israelià va reprimir l’acció brutalment, utilitzant gasos lacrimògens, bales de goma i fins i tot munició real contra els manifestants. Hi hagut desenes de ferits i quatre persones detingudes: una israeliana i una ciutadana dels Estats Units i dos palestins; Jaffar Hamayel i Mohammed Khatib.

Mohammed Khatib fou severament colpejat durant la seva detenció, fotografies de l’esdeveniment mostren com els soldats el van tirar a terra provocant-li talls i ferides a la cara. Va ser estrangulat i mantingut en posicions doloroses durant el procés, tot i que ell no es va resistir de forma violenta a la detenció.

Khatib i els altres van ser traslladats a la comissaria de policia de Benjamin, on van ser sotmesos a interrogatori. Més tard aquella mateixa nit, Khatib i Hamayel van ser traslladats a la presó Moscovie de Jerusalem, tristament coneguda per les repetides denúncies de maltractament als presos palestins.

Khatib és acusat d’agredir a un soldat. Avui, diumenge, s’ha celebrat una audiència preliminar al tribunal militar d’Ofer que ha establert una fiança de 7.500 NIS a cada un dels activistes palestins. No obstant això, la Fiscalia ha apel·lat la decisió de manera que demà dilluns hi haurà una nova vista en la qual el jutge militar decidirà si tenen dret a llibertat sota fiança o bé si han de romandre empresonats durant la investigació.

Mohammed Khatib és un Defensor dels Drets Humans i líder destacat de la lluita noviolenta palestina que no ha fet altra cosa sinó exercir el seu dret a protestar i expressar-se lliurement.

Cal recordar que la transferència de presoners entre el territori ocupat i el de l’ocupant està estrictament prohibida per la Convenció de Ginebra. Aquesta és una pràctica comuna a Israel i aquesta tendència és una clara violació del Dret Internacional Humanitari, que no ha de ser ignorat. Al mateix temps, Israel ha de complir les seves obligacions com a membre signatari de la Convenció de Ginebra i del Pacte Internacional de Drets Civils I Polítics de Nacions Unides i respectar els drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica.

La comunitat internacional no pot en cap cas ignorar més aquestes violacions i ha aturar la impunitat d’Israel. La comunitat internacional té el deure de protegir els drets humans i els seus defensors (establert en la Declaració de les Nacions Unides sobre Defensors de Drets Humans i en les directrius de la UE sobre Defensors de Drets Humans) i actuar de manera ràpida i eficaç per prevenir la tortura i els maltractaments (Declaració de les Nacions Unides contra la Tortura i Convenció Europea de Drets Humans).

Instem a la comunitat internacional a actuar contra aquestes violacions flagrants i garantir la seguretat de Mohammed Khatib i el seu dret a un judici just.