Comunicat: NOVACT condemna un atemptat que vol trencar la voluntad del poble tunisià

Ahir, 18 de març, un atemptat terrorista va causar la mort de 23 persones -20 de les quals estrangeres- i una cinquantena de ferits a Tunis capital, motor i cor de les anomenades “Primaveres àrabs”, just una setmana abans que aquesta ciutat acollís el Fòrum Social Mundial 2015.

Quatre anys i quatre mesos des que Mohamed Bouazizi es prengués foc al sud de Tunis, donant lloc a l’inici  de les revolucions democràtiques del Mediterrani, en plena “Tardor àrab”, aquest atemptat posa en escac la voluntat democratitzadora del poble tunisià.  Amb aquest atac, els grups terroristes extremistes pretenen soscavar l’experiència de la transició democràtica a Tunísia i a la regió, i crear un clima de temor entre els ciutadans i ciutadanes que anhelen la llibertat, la democràcia i la participació pacífica en la construcció democràtica.

Així mateix, aquest atac té també per objectiu debilitar la participació al Fòrum Social Mundial 2015, que tindrà lloc del 24 al 28 de març. Des de NOVACT, rebutgem i condemnem aquest atemptat i ens solidaritzem plenament amb les famílies de les víctimes així com amb la societat civil i els moviments socials de Tunis, que amb la seva labor contribueixen a crear un país democràtic garant dels drets humans. Per això, des de NOVACT, mantenim el nostre compromís d’assistir al Fòrum Social Mundial 2015 i reivindiquem:

  1. La unitat de la societat civil tunisina, dels seus partits polítics i dels moviments socials en defensa de la democràcia i dels valors de la revolució de Tunísia.

  2. Que no es generin estigmes en certes comunitats ni partits més propers a l’islamisme polític. És la pobresa, la manca de mitjans de subsistència, la greu crisi econòmica en la que es troba el país, el fracàs escolar i la manca d’adequació del sistema educatiu i, finalment, l’alta taxa d’atur la que genera l’augment dels grups terroristes extremistes

  3. Que donem tot el nostre suport al comitè organitzador del Fòrum Social Mundial 2015, mantenint el nostre compromís d’assistir-hi i mantindrem el seminari “Restringint els drets civils i polítics al Mediterrani: estan l’austeritat i la Tardor àrab limitant les nostres llibertats civils?” , que tindrà lloc el dia 25 de març de 11.30 a 14.00 hores a la Facultat de Ciències, AMPHI M2 AM2.

Imatge destacada © Reuters