Expulsada la Delegada de Novact al Marroc

Expulsada la Delegada de Novact al Marroc per la feina de l’organització en la promoció i protecció dels drets humans al país

Novact – Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta porta més de dos anys realitzant un intens treball de promoció i protecció dels drets humans al Marroc i a tota la regió del Maghreb. La tasca de NOVACT es realitza en coordinació i amb el finançament de les principals agències de cooperació internacional, incloent-hi a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, la Unió Europea, les Nacions Unides o l’Ajuntament de Barcelona. Igualment, Novact treballa en cooperació amb les principals ONGDs Marroquines especialitzades en la defensa dels drets humans, treballant principalment en el camp del Dret a la Salut, la Llibertat d’Expressió, els Drets Civils i Polítics i els drets i llibertats individuals.

NOVACT considera que l’expulsió de la seva Delegada al Marroc, ha d’emmarcar-se en un context de notable deteriorament dels drets i llibertats fonamentals de la població marroquina. En concret, cal destacar que:

(1) Des de fa diversos mesos, organitzacions de defensa de drets humans al país estan patint tot un seguit d’ingerències arbitràries a les seves seus, a més de restriccions injustificades d’activitats associatives, entre d’altres vulneracions de drets civils i socials.

(2) L’actual Codi Penal Marroquí, als articles 489 i 490, penalitza les relacions sexuals fora del matrimoni i estableix penes de fins a tres anys de presó i 1.000 MAD (90€) de multa a qui cometi “actes contra natura amb individus del seu mateix sexe”. En l’actual avantprojecte governamental de reforma del codi, aquesta pena no variarà; al contrari, les multes associades a aquesta legislació es multiplicaran per vint. L’aplicació de l’Article 498 representa una clara vulneració del dret de les persones a decidir sobre la seva pròpia vida i suposa una vulneració del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ratificat pel Marroc l’any 1979.

La detenció i expulsió de la nostra delegada és un capítol més d’aquesta campanya institucional repressiva davant d’aquelles organitzacions i moviments socials que defensen els drets humans.

Ahir, a les 18:30 hores, la nostra delegada va ser identificada i detinguda per tres policies de paisà a la porta del seu domicili, i expulsada del país després de diverses hores d’interrogatori. El Ministeri d’Interior marroquí ha comunicat que la seva situació administrativa era irregular, i ha apuntat – en clara referència a la seva activitat com a cooperant de Novact – que la defensa dels drets civils i socials per la qual treballava eren “accions no autoritzades […] que recolzen les causes de la desviació de la moral”.

El passat 22 de maig, quan es dirigia a l’aeroport amb motiu d’un viatge de feina a Barcelona, també va ser retinguda durant unes hores, moment en el qual se la va informar d’una ordre d’expulsió que mai es va fer oficial. El passat 1 de juny va tornar a Rabat sense tenir cap problema a la frontera.

Des de NOVACT:

  • CONDEMNEM l’expulsió de la nostra delegada.
  • DESTAQUEM que les condicions de detenció i expulsió han estat inadequades, concorrent en una violació dels drets de les persones espanyoles a l’estranger, vulnerant el seu dret a l’assistència lletrada, l’assistència diplomàtica i la representació legal. El procediment d’expulsió ha estat irregular i vulnera tant les garanties de procediment com les de protecció: la decisió d’expulsió no li ha estat comunicada amb antelació, exceptuant el moment d’execució de l’expulsió, i no ha tingut l’oportunitat d’accedir a un procediment per apel·lar aquesta decisió i les seves raons, ni sotmetre el seu cas a revisió de les autoritats competents; no ha gaudit d’un període raonable de temps per preparar la seva sortida del país; durant la seva expulsió ha estat subjecte a un tracte degradant i atemptatori contra la seva dignitat, inclosa la seva condició de dona. Resulta especialment preocupant que malgrat l’interès de les autoritats de l’Ambaixada i el Consolat Espanyol a Rabat, les autoritats marroquines li hagin negat el dret a l’assistència diplomàtica. Aquesta irregularitat és una pràctica reincident al Marroc. L’any 2004, el relator Especial de Nacions Unides sobre els drets dels Migrants, va examinar el procediment d’expulsió en la seva visita al país, i va recomanar la seva revisió així com que s’oferissin cursos d’entrenament als funcionaris responsables de l’expulsió.
  • INSTEM al fet que la comunitat internacional, i amb especial atenció el govern espanyol, defensi la legitimitat de les accions de NOVACT i de les ONGDs que defensen i promouen els Drets Humans al Marroc. Les accions de NOVACT han d’entendre’s com a part integrant de la política exterior d’un país amb una marcada experiència en la promoció i defensa dels drets humans.

———– Impactes mediàtics sobre l’expulsió Preguntes de  izquierda plural-ICV  al Congrès dels Diputats i de ICV al Parlament Europeu sobre l’expulsió