Documentat la vulneració del dret a la salut al Marroc

Engegem el projecte “Documentant els actius pel Dret a la Salut al Marroc” gràcies al recolzament de la xarxa DevReporter – Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament amb la contribució financera de la Unió Europea (Projecte DCI-NSAPVD/2012/279-805).

El projecte té com objectiu el utilitzar el documental com a eïna de transformació social per incidir en la millora de l’accés al dret a la salut universal, pública i gratuïta al Marroc, amb una especial atenció a la salut maternoinfantil.

Un total de deu localitats de la regió de Taza-Alhucemes-Taouanate (de marcat caràcter rural i amb un índex d’analfabetisme femení del 70%) participaran de la caravana de sensibilització que visitarà els pobles per tal d’enregistrar audiovisualment els testimonis de les poblacions afectades per la vulneració del dret a la salut. Aquests enregistraments s’acompanyaran de tallers per tal d’identificar propostes de millora de la slut i fer videos participatius amb els resultats. Durant les sessions es connectarà a la societat civil i els moviments socials amb persones expertes en la matèria i institucions responsables.  Totes les peces audiovisuals es projectaran al vespre en un emplaçament públic, per tal de facilitar la participació de les dones i animar a futurs testimonis. El conjunt de vídeos així com del procés de realització d’aquestes càpsul∙les, seran la base per a un  documental d’incidència sobre la situació de la salut comunitària al Marroc.

Tot i ser tasca dels Estats, des d’aquest projecte busquem l’empoderament de les comunitats per fer pròpia la demanda dels actius pel dret a la salut, inspirades en moviments com la Marea Blanca de Madrid i amb el tarannà de plataformes com el Collectif pour le Droit la Sant Au Maroc. Tot entenent que la millora dels indicadors de salut no es pot donar sense una plena participació de la societat en la identificació, definició i implementació de les estratègies locals de salut.

“Documentant els actius pel Dret a la Salut al Marroc” compta amb la participació de periodistes del Marroc i d’Espanya que treballaran conjuntament en l’elaboració d’articles i reportatges sobre les vulneracions del dret a la salut a ambdos països i les demandes socials al respecte.

Aquest projecte s’emmarca en una línia de salut comunitària que NOVACT porta desenvolupant des de finals d’any 2014 al Marroc. El projecte marc té el nom ‘Salud Comunitaria: Movilizando los activos de salud en Marruecos para mejorar la garantía al Derecho a la Salud’ i està en part finançat per l’AECID a través la convocatòria ONGD 2014. A més, neix d’una estrategia comunicativa pròpia que inclou el desenvolupament d’estratègies de comunicació per al canvi social en les que les contraparts prenen partit a través de la utilització d’eines com l’audiovisual o el multimèdia.

*Aquest projecte es realitzat amb l’ajuda financera de la Unió Europea. El contingut del mateix és responsabilitat exclusiva dels socis del projecte i en cap cas s’ha de considerar que reflexa la posició de la Unió Europea.
DevReporterRGB_400px

 

 

 

 

© Cover image: reportmedia.wordpress.com