Comunicat: Obstacles a l’observació de vulneracions de drets a la Frontera Sud

En el marc del projecte “Cap al restabliment de la legalitat a la frontera sud”, que duem a terme entre Iridia – Centre per a la Defensa dels Drets Humans, Fotomovimiento i Novact, estem realitzant una estada d’observació de drets humans a la Frontera sud de l’Estat Espanyol. En els 4 dies que portem realitzant treball de camp a Melilla i Nador hem vist obstaculitzat el nostre treball per part de les forces i cossos de seguretat del Marroc i de l’Estat Espanyol:

  • El passat dissabte 28 de gener al creuar la frontera Nador – Melilla, vam ser sotmesos a un interrogatori intimidatori per part de policies marroquins que després de retenir-nos ens van avisar que no podríem fer cap tipus de treball de documentació gràfica en sòl marroquí.
  • El Dilluns 30 de gener vam ser de nou retinguts durant dues hores i mitja a la mateixa comissaria a primera hora del matí en passar la frontera Melilla-Nador. Ens van indicar que no podíem parlar amb persones marroquines ni prendre gravacions de veu ni imatges sense la seva autorització. Després de patir una forta intimidació, ens van deixar passar la frontera però van posar en marxa un dispositiu compost per un cotxe i una motocicleta, i almenys 4 agents policials, que ens van seguir en tot el nostre recorregut des de les 10 fins a les 17 hores. Al voltant de les 16 hores quan ens trobàvem a una escassa distància de Melilla vam ser interceptats per dos cotxes a la carretera i ens van obligar a mostrar les imatges preses i a esborrar-les, arribant a amenaçar amb detenir-nos.
  • El Dimarts 31 gen mentre realitzàvem tasques d’observació i documentació gràfica en el pas fronterer de Chinatown diversos agents de la Guàrdia Civil van intentar primer impedir que realitzàrem el nostre treball per posteriorment passar a denunciar a 4 persones (dos membres de Iridia i dues de Fotomovimiento ) d’acord amb la Llei Mordassa (Llei de Seguretat Ciutadana) per “desobediència” a agents de l’autoritat poden rebre sancions que oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros. Així mateix, a un membre de Fotomovimiento un dels guàrdies civils li va manifestar: “O esborres les fotos o et vas pel calabós”.

Volem remarcar que la repressió que estem patint és tan sols un exemple de la situació d’excepció que existeix a la Frontera Sud. Una situació que genera forts vulneracions de drets humans per a les persones migrants i transfrontereres. Les situacions viscudes reafirmen el nostre treball, juntament amb entitats que treballen al territori així com amb entitats de tot l’Estat, d’aconseguir, com a mínim, el restabliment de la legalitat a la Frontera Sud. El nostre treball d’observació seguirà a la zona de Tànger i Ceuta en els pròxims dies.

-> Per seguir tota la informació al respecte, a Twitter estem utilitzant el hashtag #DDHHFronteraSur.