Seminari Internacional sobre Drets Humans i noves formes de mercenarisme

El CEI – International Affairs i NOVACT  hem impulsat a Barcelona el Seminari “Drets humans i noves formes de mercenarismo: Violacions, límits i oportunitats de l’ordre jurídic internacional” amb l’objectiu d’evidenciar i analitzar les causes del greu impacte d’aquesta indústria militar i de seguretat privada sobre els drets humans.

 

 

La primera part de l’acte estarà enfocada a entendre com funciona i es desenvolupa el fenomen de la privatització de la guerra i la seguretat. S’aprofundirà en l’anàlisi dels diferents escenaris contemporanis on operen aquestes empreses militars i de seguretat privada (EMSP), s’expondran les seves conseqüències  sobre els drets humans i civils de la població i s’explicarà el seu paper en  l’agreujament i la perpetuació de les situacions de conflicte i d’inestabilitat política i social.

Per aconseguir definir quin tipus de legislació és necessària contra l’opacitat amb la qual actua aquesta indústria militar i de seguretat privada, el debat també girarà entorn de la inexistència actual de límits legals i polítics a les activitats d’aquestes empreses, exigibles a un actor global d’aquesta magnitud i característiques, una situació que facilita que aconsegueixin no rendir comptes per les seves accions. És per això que tant les iniciatives d’acció com els estudis que analitzen el seu desenvolupament i estatus legal, persegueixen 3 objectius principals: el control de les seves activitats, la transparència del seu funcionament i acabar amb la impunitat quan les seves accions vulnerin els drets humans.

Amb tots aquests objectius en ment, i en paral·lel al debat ja obert a Nacions Unides sobre quin tipus de regulació internacional caldria aplicar a les seves activitats, el seminari vol ser un punt de trobada per aconseguir una major col·laboració entre món acadèmic, organitzacions de la societat civil i representants polítics als països on opera aquest nou mercenarisme. Amb la presència de membres del Grup de Treball sobre la utilització de mercenaris de Nacions Unides, serà també l’acte de presentació de l’informe “Cap a la regulació internacional de noves formes de mercenarismo” de la Prof. Dra. Helena Torroja Mateu.

Des de NOVACT, presentarem el nou projecte ShockMonitor, una eina de monitoratge de l’impacte de les activitats de les Empreses Militars i de Seguretat Privada (EMSP) en els drets humans a nivell internacional. Davant la manca d’estudis i estadístiques oficials, ShockMonitor neix com a observatori per prevenir les conseqüències de la privatització de la guerra i la seguretat, a partir de la documentació, anàlisi i recopilació de dades, i a través de la creació de xarxes d’investigació, de mobilització social i d’incidència política.

ShockMonitor - International Observatory in Private War and Human Rights Violations

Informació General del Seminari

CONSULTAR AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET

Data: 21 d’abril de 2017 / 8:45 – 14h
Lloc: Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona)

Per assistir a la Jornada és imprescindible inscriure’s prèviament indicant nom, cognoms i DNI o NIE a la següent adreça de correu electrònic: info@ceibcn.com