Seminari “Anàlisi del paradigma de la prevenció de l’extremisme violent a partir de les propostes de l’ONU” a Palestina

novactPalestinaLa Universitat de Birzeit acull el dimecres 29 de març del 2017 “Anàlisi del paradigma de la prevenció de l’extremisme violent a partir de les propostes de l’ONU”, un seminari liderat per l’Observatori per a Prevenir el Extremisme de NOVACT, i coordinat a Palestina amb el Palestinian Struggle Coordination Committees (PSCC) i Muwatin Institute for Democracy and Human Rights.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa el gener del 2017, quan més de 320 representants de 172 organitzacions de la societat civil de 22 països de la regió euro-mediterrània es van reunir a Barcelona. A “Cap a un nou paradigma: Prevenció de l’extremisme violent” es va treballar per a la contribució constructiva de la prevenció de l’extremisme violent, des de les organitzacions de la societat civil i en base de les lliçons apreses en les últimes dècades i els reptes que s’acosten.

A partir d’aquesta Conferència es va redactar el “Pla d’acció de la societat civil euro-mediterrània per prevenir totes les formes d’extremisme violent” que recull les principals conclusions de la conferència de Barcelona. A més, és una oportunitat perquè els actors de les comunitats euromediterrànies s’uneixin i s’ajustin les seves accions amb enfocaments inclusius contra la divisió, la intolerància i el discurs de l’odi. Aquest Pla d’Acció representa un esforç sense precedents per conciliar la visió de la societat civil del Nord i el Sud de la Mediterrània. Considerem que només una associació transnacional real i honesta pot ajudar-nos a establir un camí eficaç per prevenir totes les formes d’extremisme violent.

A continuació, es va realitzar al febrer un altre seminari a Tunísia amb l’interès de definir el pla d’acció a nivell local en diverses regions euromediterrànies. A «La construcció de la resiliència i narratives alternatives: cap a un pla d’acció de Tunísia per prevenir l’extremisme violent?» Es va definir el Pla d’Acció a nivell nacional a Tunísia donant conèixer els passos que estan sent implementats per la societat civil tunisiana en la prevenció de la violència extremista. Els propers passos són a Palestina ia Jordània.

El seminari actual a Palestina part de l’enfocament de les Nacions Unides per a debatre la naturalesa dels esforços actuals dirigits a prevenir l’extremisme violent en aquest país. Es proposa a més explorar les condicions que garanteixin que no s’estan vulnerant els drets humans, inclòs el dret dels palestins a resistir l’ocupació d’acord amb el dret internacional, i al dret a l’autodeterminació. També es vol examinar la possibilitat d’una contribució pròpia palestina que estableixi una resposta més eficaç a partir dels drets humans cap a l’extremisme violent. L’examen consisteix en: deconstruir la idea hegemònica actual de la seguretat com a enfocament únic del fenomen, identificar les causes estructurals de l’extremisme violent, explorar les relacions dinàmiques entre una democràcia real i la seguretat, i identificar les experiències clau implementades per la resistència Palestina que contribueixen a la Prevenció de l’extremisme violent.