L’Institut de Drets Humans de Catalunya, SOS Racisme Catalunya, l’Associació Euroàrab, FundiPau i NOVACT creen l’OPEV-Catalunya

L’Observatori per la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) s’ha constituït formalment a Catalunya a través de la formació d’un grup pinyol que dissenyarà una estratègia d’acció per prevenir les principals amenaces de l’extremisme violent a nivell local. Entès com una resposta de la societat civil per fer front a les amenaces actuals, Aquest grup el conformen una sèrie d’entitats que comparteixen el compromís per la justícia i transformacions socials des d’àmbits de treball complementaris: l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), SOS Racisme Catalunya, l’Associació Euroàrab, la Fundació per la Pau (FundiPau) i NOVACT.

L’OPEV-Catalunya dissenyar una estratègia d’incidència en els propers mesos, tenint en compte el diagnòstic del context i l’enfocament i l’expertesa que aquestes entitats poden aportar. Aquesta estratègia voldrà fer incidència en les polítiques públiques que puguin contribuir en la prevenció de totes les formes de l’extremisme violent, dur a terme accions a nivell formatiu, especialment a escoles, a més de dur a terme tasques de sensibilització que creïn narratives alternatives als actuals discursos d’odi i discriminació. Fins al moment, per tal de nodrir la fase de diagnòstic, s’estan analitzant les iniciatives actuals a nivell, per exemple, de protocols de detecció de radicalització a escoles, entre altres.

A nivell global, l’OPEV continua realitzant actes de restitució i presentació a diversos punts. Després de les ja esmentades presentacions de l’Observatori a Tunísia, Palestina i Jordània, on també s’han constituït grups motor (amb dinàmiques semblants a la que s’acaba de constituir a Catalunya), l’OPEV ha estat presentat en diversos espais a Barcelona, ja sigui al Parlament de Catalunya, en el marc d’una taula rodona sobre la situació de drets humans a Tunísia; al curs de drets humans de l’IDHC com a l’Aula Mediterrània de recerca de l’IEMED. L’OPEV ha estat també present al Foro de Violencias Urbanas de Madrid, a la Conferència United Against Racism a Praga i a la presentació, des d’avui, de l’iniciativa Global Solutions Exchange de Ginebra.

Amb el recolzament de la Diputació de Barcelona Direcció de Relacions Internacionals, Ajuntament de Barcelona, SOC, de la Generalitat de Catalunya, del Fons Social Europeu, de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i la Unión Europea DG Near.
“El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur”

FSE_amb_lema

MEYSS_color

logo agencia

SOC

Diputacio.bcn.apaisada.web.bis

CS5_marca_CMYK