Conferència sobre el paper de les dones a l’esfera pública al Marroc

Del 28 al 30 d’abril NOVACT, l’institut de Drets Humans de Catalunya i la Associació Marroquí de Drets Humans (AMDH) organitzen un symposium nacional a Rabat amb organitzacions, sindicats i partits polítics per treballar sobre el paper de les dones a l’esfera pública marroquí.

L’objectiu del symposium és compartir i validar el diagnosis de gènere realitzat en les principals organitzacions, sindicats i partits polítics del país, analitzar conjuntament les causes de la discriminació políca de les dones, posar en marxa estratègies per reforçar el paper de les dones i treballar en l’elaboració del protocol de prevenció de l’assetjament sexual a les entitats, sindicats i organtizacions del país. El lideratge i la participació de les dones al Marroc és molt feble, no només tenen poca representació com a votants sino també en llocs directius, càrrecs electes, administració pública o món acadèmic.

Per millorar la participació política de les dones s’ha de reforçar l’equitat en els principals espais de participació, en la contractació del personal, lluitant d’aquesta manera contra l’exclusió del mercat de treball de les dones i defensant el dret al treball productiu en condicions d’igualtat entre dones i homes.

LysistrataMarroc ocupa el lloc 139 de 145 en relació a la desigualtat de gènere, per sota de la resta dels països magrebins i retrocedint 6 llocs respecte al 2014.

La desigualtat en l’accés en l’educació i l’alt percentatge de població analfabeta que afecta especialment a les dones de les zones rurals (64,4%), són les causes profundes de la desigualtat de gènere que es reprodueixen en totes les esferes de la vida pública i privada de les dones: herència desigual, baixa participació de la dona al mercat laboral, salut sexual i reproductiva precària, feble participació política de les dones tant en les estructures de direcció del teixit associatiu així com de les institucions públiques i privades (només el 16% dels llocs de presa de decisió en l’administració pública són ostentats per dones).

Aquesta conferència forma part del projecte “LYSISTRATA – Reforçant la participació de les dones en els òrgans de presa de decisió i els recursos humans dels sindicats, partits polítics i organismes de drets humans a Marroc” recolzat per l’Agència Catalana de Cooperació.