Comunicat: Reflexió de Novact davant l’atemptat a Barcelona

[Lire cet article en français]

Barcelona ciutat de pau: treballem per la prevenció de tots els extremismes violents

La violència que cada dia veiem i vivim a Síria, Palestina, Iraq, Tunis, Líbia, Turquia, França, Bèlgica i tants altres llocs… avui ens ha tocat de prop. Encara amb informacions parcials, però profundament commoguts i entristits, ens sentim molt a prop de les víctimes mortals i dels ferits dels atemptats a Barcelona i a Cambrils i volem mostrar el nostre afecte i suport a tots els seus familiars, amics i amigues. Treballarem per tal d’acompanyar-los de la millor manera possible amb tots els recursos públics i privats d’ambdues ciutats i del país.

La consternació per aquest tràgic fet ha de ser igual d’intensa que la condemna al terror, l’odi i la intolerància que els perpetradors de la violència pretenen imposar. Barcelona, com tot el país, és una ciutat oberta, tolerant i acollidora que en cap cas sucumbirà a les intencions dels que promouen l’extremisme violent. Els que volen sembrar l’odi i el terror, trobaran la nostra reafirmació en els valors de la pau, els drets humans i la democràcia.

La ràbia i la impotència que fets com aquest ens desperten, no ens han de fer caure en el parany de respondre a l’odi amb més odi. També avui, i des de la ferida encara recent, ens reafirmem en la convicció de que la violència i la intolerància no poden ser la resposta al terror actual. És necessari que la por no sigui una arma per fomentar la xenofòbia i el racisme. Per això, no podem caure ni legitimar cap discurs d’odi que alguns sectors voldran imposar, especialment cap a la comunitat islàmica de Barcelona i Catalunya o cap als refugiats i refugiades. La comunitat islàmica ha manifestat la seva condemna a aquests atacs, i els refugiats i refugiades es veuen forçats a marxar de casa seva justament per fugir del mateix extremisme violent que avui ens ha colpejat. Estem tots i totes en el mateix bàndol: el de la condemna a l’odi, la intolerància i la violència.

Així mateix, recordem que en les passades dècades, els nostres governs han cercat una solució a l’extremisme violent només en un conjunt de mesures antiterroristes basades exclusivament en l’acció policial, i també militar, seguretat i la limitació dels nostres drets i llibertats. En nom de la lluita contra el terrorisme, hem observat un ús extensiu del poder policial i l’adopció d’un arsenal legal repressiu que ha estat responsable de dramàtiques violacions de drets humans, de guerres, de bombardejos de la població civil amb un creixent patiment a tota la Mediterrània.

Barcelona ha de ser capaç d’oferir millors solucions al repte de fer front a tot tipus de terror que avui vivim. I més enllà del dolor i del que ens sembla un absurd, cal preguntar-nos què pot impulsar algú a fer un acte com aquest. Sense trobar les respostes encertades, sense combatre les condicions estructurals que poden provocar-lo, no trobarem els mitjans per evitar de nous.

Al gener de 2017, més de 172 organitzacions de la societat civil i moviments socials de 22 països de tota la Mediterrània ens vàrem reunir a Barcelona per tal de discutir cóm podíem treballar plegats en la prevenció dels extremismes violents.

El resultat va ser el “Pla d’Acció de la Societat Civil per prevenir totes les formes d’extremisme violent”.

Aquest Pla que ofereix 10 objectius i més de 90 accions, suposa un esforç sense precedents per reconciliar la visió de la societat civil de les ribes nord i sud, est i oest de la Mediterrània. Considerem que només una associació transnacional, dialogant i ciutadana, pot ajudar-nos a establir una via efectiva cap a la prevenció de totes les formes d’extremisme violent, siguin d’individus, de grups o d’estats.

El món se solidaritza amb Barcelona i és la nostra responsabilitat contribuir a frenar la barbàrie, oferint un camí de compromís amb els valors de la pau, la democràcia i els drets humans.

* Imatge de portada 
SERGIO PEREZ (REUTERS)