Comunicat: Davant dels fets que vivim a Catalunya, fem noviolència

Arrel dels fets que vivim a Catalunya, l’associació NOVACT-Institut per a l’Acció Noviolenta s’ha reunit en assemblea per reflexionar sobre com realitzar una aportació constructiva i en clau de pau en front de la present situació.

Constatem que, darrerament, en paral•lel a la intensificació de la mobilització social pacífica en defensa de drets i llibertats, s’estan posant les bases per una important polarització social a Catalunya. Aquestes tensions es sumen a les desigualtats provocades per la crisis econòmica i la creixent estigmatització de col•lectius generant un desafiament per a la cohesió social. A NOVACT ens preocupa que aquesta situació sigui terreny fèrtil per tal que grups violents trobin legitimitat social i institucional.

Som conscients de que les aspiracions de caràcter identitari i demandes d’autogovern estan presents en més de la meitat dels conflictes armats i en la meitat de les situacions de tensió i crisi sociopolítica al 2017.

Davant d’aquests fets, després d’acumular 18 anys d’experiència treballant en promoure la pau a casa nostra i també a Iraq, Palestina, Israel, Marroc, Sàhara Occidental, Tunis o Síria, entre d’altres, NOVACT considera clau reforçar el compromís de la opinió pública i les institucions amb el respecte dels drets humans i la noviolència. Construint sobre aquesta reflexió, NOVACT es compromet a:

  • Impulsar i coordinar una xarxa d’observadores que reculli testimonis i proves objectives de violacions de drets humans que succeeixin a Catalunya.
  • Denunciar tots els episodis de violència davant de mecanismes locals i organismes internacionals i comissions de garanties de la UE, del Consell d’Europa, les Nacions Unides i d’altres que tinguin com a competència vetllar pel respecte i vigència dels drets humans.
  • Oferir protecció a qui defensa, promovent que persones que pateixin violència directa, cultural o estructural obtinguin defensa legal i disposin d’espais mediàtics i institucionals per presentar el seu cas.
  • Participar en processos de diàleg social que afavoreixin un clima d’escolta activa i confiança que contribueixin a de-construir la imatge de l’enemic.
  • Dinamitzar una xarxa de persones formadores en Noviolència disposats a realitzar una feina de suport a moviments i associacions de base.
  • Oferir de forma activa formacions especialitzades a professionals, moviments i entitats de tota sensibilitat per tal d’estendre la pràctica de la noviolència.
  • Participar en el debat públic i mediàtic per tal de promoure la noviolència i denunciar a qui promogui la violència per transformar la societat.
  • Posar a disposició de tothom les accions de formació i els recursos sobre acció pacífica i noviolenta.

Davant dels fets que vivim a Catalunya, NOVACT es compromet a inspirar, formar i continuar a posar en pràctica la cultura de la Noviolència.

A Barcelona, novembre de 2017

Si vols fer-te formadora i/o participar en els nostres programes formatius omple el següent formulari: Fes-te formadora

Si vols rebre informació sobre el nostre treball apunta’t a la newsletter: Rep informació