Notícia: A Novact portem anys treballant per fer realment universals els drets humans

estrategiasEl passat diumenge 10 de desembre es va commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans. També, el proper 18 de desembre se celebra el Dia d’Acció Global Contra el Racisme i pels Drets de les Persones Migrades, Refugiades i Desplaçades.

Volem, per tant, aprofitar aquestes dates tan importants per nosaltres per explicar la nostra feina.  Un treball focalitzat, des de fa anys, en la defensa i promoció dels drets humans de totes. Cada un dels nostres projectes i accions es centren en fer realment universals els drets humans.

Treballem, així, fent incidència política sobre la vulneració de drets humans a països com Palestina, Síria, Iraq, Marroc, Algèria y Tunísia. Al mateix temps, protegim els drets civils i polítics de les defensores de drets humans a casa nostra a través de la plataforma Defensar a qui Defensa, des d’on vam posar en marxa la campanya #SomDefensores amb la que hem publicat l’informe: “Vulneracions de drets civils i polítics a Catalunya”

Perquè per a nosaltres la protecció del dret a la protesta (dret de reunió, manifestació i llibertat d’expressió) suposa una aposta per mantenir els drets i conquistar-ne de nous.

A l’Estat espanyol, estem posant en marxa la eina digital Malla,una xarxa de suport front la repressió de la protesta amb la que hem publicat diversos informes que analitzen la criminalització de la protesta i els moviments socials amb una especial apota per la perspectiva de gènere.

Aquí podeu consultar els informes:

Hem impulsat formacions, seminaris i jornades al respecte,  vinculant-nos sempre en xarxa a d’altres espais i organitzacions que treballen de manera molt important en la defensa de drets, com és la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. Amb elles, vam muntar la taula “Repressió i gènere” en el marc de la XIII edició del Forum contra les violències de gènere.

Palestina, portem anys treballant des de terreny sobre la defensa del dret a la protesta. Allà hem posat en marxa un sistema d’alerta i resposta primerenca en els casos de denúncies i arrestos a defensores de drets humans que resisteixen de manera noviolenta a l’ocupació israeliana de Palestina. Per exemple, els judicis a Salah Khawaja o a Abdallah Abu Rahma, reconegut per la Unió Europea com a defensor de drets humans. Oferim així, ajuda legal i formacions especifiques.

A més, hem realitzat investigacions en aquesta línia, que han donat com a resultat informes com el de “Llei versus Seguretat. criminalització del dret a la protesta a Israel i Palestina”.

A Argèlia, Tunísia, Marroc i Mauritania, hem desenvolupat formacions en transformació social i noviolència a prop de 200 activistes de drets humans, utilitzant el nostre manual. També hem realitzat informes paral•lels sobre les violacions de drets humans en aquests països del Magreb, sobretot prestant atenció als drets civils i polítics.

Hem posat un focus important en el rol de la dona en el disseny de polítiques públiques i participació política al Marroc, sense deixar de banda altres opressions com són les que pateixen les persones d’orientacions sexuals no normalitzades, com la comunitat LGBTI.  Així com també hem centrat esforços en la defensa de la llibertat d’expressió, publicant un informe sobre aquest dret respecte als mitjans de comunicació online del país.

La nostra feina a països en conflicte ens ha fet posar molta atenció a la situació que viuen les persones migrades que decideixen abandonar les seves cases per les conseqüències devastadores de la guerra o per les desigualtats econòmiques i socials derivades del sistema capitalista. Així, en aquest any hem fet un esforç en la feina d’investigació, incidència i acompanyament a les persones migrades.

A la Frontera Sud amb Marroc, hem desenvolupat una tasca d’observació de drets humans que es veu reflectida al webdoc http://ddhhfronterasur2017.org/es/ tot acompanyat d’una campanya que busca restablir la legalitat en la frontera, doncs diàriament els drets humans són vulnerats allà. Es tracta d’un espai de no-llei.

Actualment, estem també analitzant les vulneracions de drets en el trànsit per vies marítimes. Aquestes setmanes, estem a les Illes Canàries, entrevistant a persones expertes i fent un informe audiovisual sobre la situació. Ho podeu seguir al hashtag #DDHHFronteraSud

En aquesta línia, a Jordània i Kurdistan, estem treballant amb joves refugiades, desplaçades internes i de comunitats d’acollida sobre el paper de la joventut en la cohesió social i la generació de narratives alternatives per a la prevenció de l’extremisme violent. A Mafraq, ciutat al nord de Jordània que acull 28.664 persones refugiades a la mateixa ciutat, estem desenvolupant un projecte, en aquesta línia, recolzat per la campanya Casa Nostra Casa Vostra.

ceremonia-cierre

Tenint en ment tota l’àrea Euro-Mediterrània, territoris prioritaris on desenvolupem la nostra tasca, hem coordinat i impulsat la creació de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent, l’OPEV. A través d’aquesta nova eina de treball col•lectiu, hem pogut analitzar con les Lleis Antiterroristes estan vulnerant drets bàsics dels estàndards internacionals en matèria de drets humans, afectant a les persones defensores de drets humans a països com Algèria, Egipte, Espanya, França, Grècia, Iraq, Israel i els Territoris Ocupats Palestins, Itàlia, Jordània, Líban, Líbia, Marroc i el Sàhara Occidental, Síria, Tunísia i Turquia. Un primer informe de l’OPEV que es pot descarregar aquí: http://novact.org/2017/09/sense-drets-no-hi-ha-seguretat/

Des dels inicis de la nostra feina als anys noranta, posem un especial èmfasi en la responsabilitat que els nostres governs i societats tenen front a aquestes vulneracions. Així, hem impulsat aquest any l’edició i publicació d’una “Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública”, amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia de contractació responsable des del nostre marc legislatiu que ajudi a no fer-nos còmplices.

Respecte al nostre principi de noviolència i antimilitarisme, seguim implementant la nostra tasca de monitorització sobre les empreses militars i de seguretat privada. En aquest aspecte, hem posat en marxa la web shockmonitor.org que ens està permetent fer una incidència ben argumentada amb evidències i testimonis sobre les vulneracions de drets comeses per les empreses en territoris de conflicte. Un exemple és l’últim informe publicat sobre “La força Invisible” d’aquestes empreses que a més no tenen cap regulació internacional.