Comunicat: Davant les acusacions de la Guardia Civil sobre dos dels nostres membres

Davant de les acusacions de la Guardia Civil filtrades pel diari El Confidencial el passat 20 de març de 2018 a través de l’article “La Guardia Civil identifica a los líderes de los ‘comités cubanos’ que bloquearon Cataluña”, on s’afirma que dos dels membres de la nostra organització, Pepe Beúnza i Martí Olivella, van formar part de la “cúspide de los Comités de Defensa de la República (CDR)” i que van orquestrar una estratègia de desobediència civil durant l’1 d’Octubre i els dies posteriors, NOVACT vol denunciar el procés de criminalització dels activistes defensores i defensores dels drets humans, que com Pepe i Martí, han lluitat contra l’autoritarisme i la vulneració dels drets humans a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol durant dècades.

En un moment d’excepcionalitat política i social, amb greus vulneracions de drets humans i violència, la plataforma En Peu de Pau, i els membres que la conformen, han promogut la noviolència per enfortir la convivència, la cohesió social i la defensa dels drets humans.

La noviolència, i concretament la desobediència civil, és un mètode legítim de dissidència contra les polítiques autoritàries i injustes d’un govern. L’acció noviolenta directa cerca la transformació de situacions injustes, fomentant la cohesió social i prevenint la violència directa, estructural i cultural de les societats.

La noviolència és la expressió dels pobles per mantenir la seva raó i credibilitat davant de la violència. És el poder de totes, utilitzat en la història recent per figures tan rellevants com Gandhi, Marti Luther King o Nelson Mandela, però també d’activistes que han donat la seva vida per la luita contra la vulneració dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Criminalitzar la promoció de la noviolència és un atac directe a l’exercici democràtic dels pobles i per tant, reflexa la deriva autoritària del govern espanyol. La crítica política i l’acció noviolenta no és un delicte, com ja ha dictaminat el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en resolucions condemnatòries contra el Govern d’Espanya.

Novact

27/03/2018