Notícies: Informe ‘Defensores de Drets Humans a Palestina – Ocupació i patriarcat’

Amb motiu del Dia Internacional de le Dones, el 9 de març, Novact llança un informe sobre el rol de la dona palestina en la resistència noviolenta que penja entre la resistència a l’ocupació i la resistència al patriarcat, les dues opressions principals a les quals s’enfronta la dona palestina.

Especialment avui, quan el judici de Ahed Tamimi està tenint lloc a portes tancades en un tribunal israelià pel simple fet de manifestar-se en contra de l’ocupació militar, ens sentim interpel·lades a assenyalar- i esperem que aquest informe serveixi per a això- sobre l’abast i la indubtable legitimitat del treball que realitzen les defensores de drets humans a través de la seva participació en la construcció d’espais de resistència i en la generació d’un moviment noviolento de contrapoder a l’ocupació militar israeliana, davant les contínues violacions de drets humans i la criminalització i repressió soferta per la societat civil palestina, especialment les dones.

Volem posar sobre la taula la necessitat de brindar un major suport al seu treball, d’exercir més pressió internacional a fi de millorar els mecanismes de protecció dels drets humans i de les seves defensores; volem dirigir-nos als governs perquè exigeixin el compliment de la legislació internacional i rendició de comptes a Israel, imposin sancions pels crims comesos i instin a posar fi a l’ocupació de Palestina.

Aquest any són 61 les dones a les presons israelianes (6 d’elles menors de 18 anys) a diferència de les 55 de l’any passat, privades completament de llibertat, d’estar prop dels seus familiars, de la seva comunitat, d’exercir el seu treball.

No és baladí l’aportació de les dones a la lluita nacional, històricament invisibilizadas i silenciades, que es veuen reprimides doblement, sense doblegar-se a cap moment i en les que reposa la resiliència de les seves comunitats i famílies.

Aquest informe, per tant, s’ha realitzat en el marc d’un projecte sobre Defensores de Drets Humans en Palestina i sobre el rol de les dones en l’Estat de Dret finançats per la AECID i la AEXCID, i que té com a finalitat aproximar-se a la relació entre la repressió que exerceix l’ocupació i la de gènere, analitzant el rol de les dones en la resistència noviolenta des de la primera Intifada.

“Fins i tot si som una societat àrab i tenim alguns problemes que som molt conservadors, les dones van lluitar molt internament en la societat per demostrar que té un rol, i per descomptat les dones també van ser sòcies en la lluita contra l’ocupació, tot el temps, des dels primers anys després de l’inici de l’ocupació i fins avui, ja sigui a través de moviments civils com a través d’associacions i xarxes de dones que desenvolupen, hi ha moltes organitzacions en Palestina que estan dirigides cap a les dones, liderades per dones lideresas, i fins i tot moltes dones activistes. Com jo mateixa, que vaig liderar Addameer durant els últims deu anys, sempre trobaràs dones lideresas” (S.F., Addameer).

Aquest informe ha comptat amb la participació ineludible desenes d’organitzacions palestines, incloses les nostres sòcies el Comitè d’Unió de Dones Palestines, Suds, i els Comitès de Resistència Popular.

Pots descarregar l´informe complet aquí.

Foto de portada: Rumbo a Gaza / Palestina Libre