Notícia: REC.-La moneda ciutadana de Barcelona

El rec és la moneda ciutadana de Barcelona que neix per fomentar el comerç de proximitat en els deu barris de l’Eix Besòs.

En el marc de “construir democràcia”  del Pla Estratègic 2018-2021 de NOVACT es vol reforçar els espais de diàleg de participació amb les institucions per reforçar la democràcia i la seva qualitat, des d’una visió innovadora i noviolenta, així com també potenciar la democràcia econòmica, ja aspecte central que determina el conjunt de relacions i conflictes socials.

En aquest sentit, NOVACT està desenvolupant aquest objectiu estratègic a través del projecte pilot europeu B-MINCOME d’innovació urbana i social de lluita contra la pobresa i la desigualtat en zones desafavorides de Barcelona, concretament en els 10 barris que conformen l’Eix Besòs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVACT promou el llançament d’una moneda ciutadana, el rec (Recurs Econòmic Ciutadà) que té com a objectiu principal afavorir que els diners circulin dins del territori per tal de fomentar l’economia i el comerç de proximitat, apoderar la ciutadania i enfortir les xarxes associatives per millorar la vida dels veïns i veïnes.

És una moneda ciutadana perquè està governada per la ciutadania, concretament pel Grup Promotor de la Taula pel Canvi que agrupa representants dels sectors econòmics (associacions de comerciants i mercats municipals) d’entitats socials (associacions de veïns o projectes comunitaris), experts i tècnics de l’àmbit econòmic i tecnològic i representants de les diferents àrees i districtes municipals implicats en el projecte: el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Comerç i Mercats, Barcelona Activa, els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí i l’àrea de Drets Socials.

El rec es posa en circulació través de l’ajut econòmic que reben les famílies del B-MINCOME, ja que a partir del mes de maig un 25% d’aquest ajut es canviarà a moneda ciutadana. Tothom qui vulgui també es pot adherir a la xarxa i gaudir dels beneficis del rec.

Així doncs, introduint aquests nou sistema per cobrar part de l’ajut es vol contribuir decididament a afavorir que aquests diners es gastin i es quedin als barris, als seus comerços i establiments. Es tracta d’una mesura que ha de contribuir a la vitalitat econòmica i comercial d’aquest territori, afavorir el petit comerç i evitar la desertització comercial.