Comunicat: Marroc nega l’entrada al Codirector de NOVACT i el manté 12 hores sota custodia policial

El Marroc justifica la denegació d’entrada per motius de seguretat nacional. Anteriorment les autoritats del Marroc ja havien expulsat a la Delegada de NOVACT al Magreb (2015) i van exercir inacceptables pressions fins que la ONG va tancar la seva oficina a Rabat i la va traslladar a Tunísia (2016). Aquestes pressions contra l’acció de NOVACT es dona en una situació de creixent repressió contra les organitzacions independents, locals i internacionals, que treballen en favor de la democràcia i els Drets Humans al Marroc i a tota la Mediterrània.

Consultez la version française ici.

Barcelona, 10 de maig de 2018 – La nit del passat 7 de maig, les autoritats frontereres del Marroc a l’aeroport de Rabat van denegar l’entrada al país a Luca Gervasoni, Codirector de l’Associació Novact – Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta i  membre de la Junta de Lafede. Allà el van mantenir sota custodia policial durant 12 hores al·legant motius de “seguretat nacional”. Luca Gervasoni, es dirigia a realitzar una breu missió per avaluar la situació de Drets Humans al país i avaluar la possibilitat de restablir la feina de la ONG al terreny.

NOVACT és una ONG internacional dedicada a la Construcció de Pau i la Defensa dels Drets Humans a la Mediterrània i que compta amb seus a Barcelona, Madrid, Càceres, Tunis, Ramalla i Amman. Al Marroc la seva acció és el donar suport a la societat civil Marroquina, especialment a la AMDH i la CMODH, per avançar en matèria de Justícia de Gènere, la protecció dels Drets Civils i Polítics i el foment de la Democràcia Participativa. El 2015 van començar les pressions del Govern marroquí contra NOVACT, al mateix temps que es donava un preocupant augment de les restriccions contra organitzacions locals de Drets Humans. Aquestes pressions han inclòs l’arrest i successiva expulsió de la seva Delegada del Magreb el 4 de juny de 2015 i la denegació d’entrada al Marroc de la  seva representant legal al Marroc la nit del 27 de Juny de 2016. Finalment, en aquest clima de por i impunitat, NOVACT va decidir tancar la seva oficina al Marroc i iniciar el trasllat de la delegació regional del Magreb a Tunísia, confiant de trobar un ambient més favorable al treball de la societat civil independent.

La denegació d’entrada de NOVACT al Marroc han d’emmarcar-se en un context de creixent deteriorament dels drets i llibertats fonamentals de la població marroquina, formant part d’una campanya institucional repressiva davant d’aquelles organitzacions i moviments socials que defensen els drets humans al país de forma independent. Altres ONGs internacionals, com Human Rights Watch o Amnistía Internacional, també han vist limitada la seva actuació al Marroc. El clima de por i repressió que pateixen les ONGs marroquines és molt més greu.

Aquestes accions són una nova mostra de la creixent criminalització de la tasca de les ONGDs a tota la Mediterrània on, recentment, hem vist, entre d’altres, la incautació del vaixell de la ONG Open Arms i la construcció d’un gravíssim cas legal contra la seva tripulació dedicada a protegir vides o el recent cas de tres bombers sota judici a Grècia per la seva tasca rescatant a migrants.

Per tot l’esmentat, condemnem que s’impedeixi, es limiti i es criminalitzi la tasca de les ONGDs a la Mediterrània i instem a la comunitat internacional, i amb especial atenció el govern espanyol, a que defensi la legitimitat de les accions de NOVACT i de les ONGD que defensen i promouen els Drets Humans.

 

 

Equip NOVACT

Per més informació trucar al 93.551.32.92