Mitjans alternatius a la transformació social o com contribuir al reforçament de la llibertat d’expressió a Tunísia?

Els periodistes David Fernández (La Directa) i Jordi Fortuny (CCMA) conclouen un cicle formatiu sobre mitjans de comunicació alternatius i de proximitat dedicat als periodistes ciutadans a Tunísia.

Els dies 10, 11 i 12 de maig, 27 activistes de mitjans associatius i locals procedents de diferents regions de Tunísia van participar en l’última formació del cicle de reforç de capacitats adreçat als mitjans de proximitat i alternatius d’aquest país, implementat per NOVACT. Aquesta formació, organitzada en el marc del projecte europeu “Barr Al Aman”, va permetre als participants debatre i discutir la viabilitat econòmica dels mitjans alternatius i locals, mantenint una línia editorial independent, amb dos periodistes amb una llarga experiència en aquest negoci: David Fernández (La Directa) i Jordi Fortuny (CCMA).

“De la revolució, només n’hem tret la llibertat d’expressió i de premsa”. Aquesta frase, l’hem sentida no una, sinó centenars de vegades!

El sentiment general de frustració respecte a la situació socio-econòmica del país, cada cop més complicada, conjuntament a les nombroses decepcions acumulades pels tunisians i tunisianes, molt particularment la joventut, que aspiraven a l’adopció de canvis reals al país, poden ajudar a entendre el context en què es verbalitza aquesta frase lapidaria.

És molt demanar gaudir d’aquests drets fonamentals pels quals molts tunisians han lluitat durant dècades? D’altra banda, és acurat parlar sobre la llibertat d’expressió i la premsa com un actiu real en l’actual context tunisià? Podem parlar de “llibertat” quan els recursos necessaris per a desenvolupar uns mitjans lliures i plurals són limitats o estan subjectes a condicions contràries al propi concepte de “llibertat”? Quin model econòmic hem de triar i promoure per tal de donar suport i comptar amb una premsa lliure i independent?

Aquestes preguntes han estat plantejades durant la formació organitzada per NOVACT al seu local de Tunis els passats 10, 11 i 12 de maig. Aquesta activitat, conduïda per David Fernández (La Directa) i Jordi Fortuny (CCMA), ha comptat amb la participació de més de 27 persones provinents de diferents regions de Tunísia, totes elles actives en el teixit associatiu i mediàtic i pertanyents a mitjans locals i alternatius.

La formació, anomenada “Models econòmics alternatius i bona governança dels mitjans de comunicació alternatius i de proximitat” tanca el cicle iniciat prèviament amb dues formacions a càrrec d’Ines Tlili sobre el disseny de campanyes de comunicació i transformació social noviolenta.

All-focus

Les formacions precedents es van dur a terme durant els mesos de març i abril a les localitats de Bizerte i Béni-Métir. Les activitats prèvies van permetre als participants d’adquirir les eines necessàries per idear i implementar campanyes per a la transformació social a les seves regions, utilitzant conceptes relacionats amb la noviolència i el treball col·lectiu.

Els formadors responsables de conduir aquesta formació compten amb una trajectòria i perfil ben diferent: el primer d’ells, Jordi Fortuny, és un periodista de reconegut prestigi i membre de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El segon, David Fernàndez, es tracta d’un reconegut periodista i activista social, antic diputat del Parlament de Catalunya.

Durant la formació, es varen introduir conceptes teòrics en matèria de viabilitat econòmica i bona governança dels mitjants, il·lustrats per exemples pràctics, i que varen ajudar a desenvolupar conceptes claus com la Informació, la Democràcia, l’Ètica o el Periodisme, creant d’aquesta manera un marc teòric compartit entre els participants.

Basant-se en la seva pròpia experiència en mitjans públics i locals, Fortuny va compartir la seva anàlisi sobre el cas del diari setmanal “L’independent de Gràcia”, que va inaugurar-se l’any 2000 i que encara està en funcionament. Per contra, amb l’objectiu de presentar bones pràctiques en models de gestió econòmica alternativa, en David Fernàndez va presentar el cas del diari “la Directa”.

La discussió entorn a la realitat de Tunísia i les oportunitats i amenaces que pateixen els mitjans locals i associatius, va permetre als participants de les formacions expressar les seves pors i les seves aspiracions futures entorn a la creació de projectes independents i innovadors.

El desig d’aprendre d’experiències similars, defensar la llibertat d’expressió i esdevenir altaveus de les seves regions i de les poblacions més marginades varen ser objectius molt repetits pels participants. La manca de recursos tant humans com econòmics continua sent un repte en la Tunísia actual i que caldrà resoldre per tal d’evitar renunciar a tot allò que s’ha aconseguit fins ara, sempre amb la mirada posada en el llarg camí cap a una democràcia real i duradora.