Noticies: Barcelona acull un seminari per la PEV a la regió Euromediterrània

L’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) i la Unió pel Mediterrani (UfM) organitzen a Barcelona (27 de juny, Palau de Pedralbes) un seminari multi sectorial per a la prevenció de l’extremisme violent a la regió Euro-mediterrània. Aquest acte pretén obrir un diàleg estructurat d’alt nivell entre mig centenar de representants de la societat civil, acadèmics, membres de think-tanks i institucions regionals i multilaterals respecte el futur desenvolupament de plans d’acció per a la prevenció de l’extremisme violent.

El seminari pretén: 1) compartir les principals lliçons apreses i progressos en l’adopció de plans d’acció per a la prevenció dels extremismes violents a la regió Euro-mediterrània; 2) aprendre de la realitat pràctica, distingir lliçons pel desenvolupament de polítiques, investigació i programació en prevenció de l’extremisme violent; així com 3) suggerir bones practiques i recomanacions pel desenvolupament de plans d’acció nacional amb una participació de tota la societat.

Cap país de la regió Euro-mediterrània queda immune dels impactes nocius i amenaces posades per l’extremisme violent. Les dades derivades d’estudis en l’impacte de l’extremisme

violent a la regió durant la darrer dècada suggereixen un augment dramàtic en el nombre d’atacs, morts i persones discriminades per tota forma de violència, incloent atacs terroristes, discursos d’odi, crims d’odi i violència estructural.

La situació a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica (MENA) resta coma la segona regió al món amb un més gran impacte de l’extremisme violent, amb 4 dels 10 països amb major impacte a nivell mundial. Al 2016,segons dades del Global Terrorism Index, es van produir 13.512 morts en 4.732 atacs. A la regió, Iraq i Síria continuen patint el major nombre de morts, amb 60.000 i 8.000 morts respectivament. A Europa, segons la mateixa font, el 2016 va ser l’any amb major nombre de morts des de 2002, multiplicant la xifra de morts per 60: 826 en 630 atacs.

Aquest seminari es realitza amb el suport del Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD), l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament (ACCD), l’Instrument de la Unió Europea contribuint a la Pau i l’Estabilitat (UE).