Campanya: Defensar a qui Defensa present a les Nacions Unides

La plataforma Defensar Qui Defensa, de la qual som membres impulsors, ha estat convidada al vint aniversari de la Declaració de drets de les persones defensores de Nacions Unides amb el suport de Calala Fondo de Mujeres, organització també activa a la plataforma.

L’esdeveniment tindrà lloc durant la setmana del 23 al 28 de juliol a Nova York, a la seu de l’Assemblea de les Nacions Unides. L’organització de la trobada ha estat possible gràcies al Grup de Treball sobre la Discriminació contra les dones a la llei i en la pràctica i al Relator Especial pels drets de les persones defensores de drets humans.

Defensar Qui Defensa té com a objectiu traslladar a les Nacions Unides la situació que es viu actualment a l’Estat Espanyol amb una greu regressió de drets civils i polítics. Una situació que es tradueix en una forta criminalització de la protesta i un augment de la censura amb persecució de persones tuiteres, cantants i activistes. Des de la plataforma també es posarà el focus en la violència institucional i la seva impunitat, així com en la situació que es viu a Catalunya. Serà important l’anàlisi amb perspectiva de gènere al respecte de les actuacions policials en contextos de protesta i, per descomptat, la repressió concreta cap al moviment feminista a Espanya.

La plataforma participarà en la jornada de dijous 26 de juliol amb defensores de diferents parts del món. En un espai de reflexió que comptarà amb l’assistència de defensores i diferents organitzacions feministes que compartiran la seva situació i de facilitar els contextos per desenvolupar eines comunes de defensa dels drets humans i protecció contra la repressió. A aquesta sessió també hi assistirà el Relator Especial de Nacions Unides pels drets de les persones defensores de drets humans, Michel Forst.

Anaïs Franquesa, representant de Defensar Qui Defensa, serà l’encarregada de la intervenció on també es mostraran propostes per a la protecció integral de les persones defensores. Per exemple, l‘eina “Red Malla”, que recull els casos de repressió en context de protesta; i l’experiència de “Som Defensores“, una xarxa de persones observadores de vulneracions de drets humans en context de protesta (activistes, advocades i psicòlogues) que va funcionar durant la jornada de referèndum del passat 1 d’octubre a Catalunya, i gràcies a la qual s’han iniciat processos judicials respecte a la violència policial.

La Declaració sobre Defensors de Drets Humans ha proporcionat als grups i activistes pels drets de les dones, un text útil i vital per advocar per la seva protecció, posant l’accent en que el moviment mundial de drets humans ens involucra a totes. No obstant això, la violència sistèmica segueix augmentant a tot el món, i les defensores enfronten una discriminació addicional i específica basada en el gènere quan abandonen els rols socialment establerts per a elles. En particular, les dones activistes que promouen la salut sexual i reproductiva, o denuncien les accions destructives de projectes extrtactivistes com la mineria i la tala, enfronten greus riscos i represàlies.

* Enllaç per veure en streamming la retransmissió de l’esdeveniment: https://www.facebook.com/urgentactionfund/videos/1043251259167197

* Aquí pots descarregar l’agenda de les sessions