Notícia: La fi de la Llei Mordassa cada vegada més a prop

El proper dijous 5 de juliol Novact participarà a la Jornada Parlamentària organitzada per NoSomosDelito al Congrés dels Diputats, on es debatran les reformes de la Llei de Seguretat Ciutadana del nou govern. El grup socialista preveu tenir a punt per novembre el nou text que substituiria la Llei Mordassa. El paper de la nostra organització serà denunciar, juntament amb altres moviments socials, la creixent criminalització de la noviolència.

En el discurs de Pedro Sánchez durant la moció de censura al Govern de Mariano Rajoy, es va anunciar acabar amb ‘els aspectes més regressius de la llei mordassa’. Al 2015, el PSOE tenia clar que entre els seus objectius estava derogar aquesta la llei que criminalitza la protesta social i vulnera drets fonamentals. 

L’objectiu d’aquesta jornada parlamentària és denunciar l’actual situació de vulneració de drets a l’Estat. A més, es presentarà proposta creada i consensuada per més de 40 organitzacions i col·lectius, a la qual s’han adherit més de 150 entitats socials i prop de 700 persones, en la qual es recullen 10 punts fonamentals per garantir la protecció dels drets fonamentals.

Aquest document conté els mínims que ha de recollir la nova llei, on s’ha de garantir, per exemple, la seguretat jurídica establint criteris clars i determinats, en contraposició amb l’actual article que castiga les faltes de respecte als agents d’autoritat. S’insta també a fer efectiu el principi de presumpció d’innocència o s’exigeix ​​el principi d’igualtat i no discriminació proposant l’eliminació del registre d’infractors.

Durant la jornada s’obriran diversos espais on es recolliran les propostes de col·lectius, organitzacions, moviments i persones de la societat civil per a la redacció d’una nova legislació que garanteixi el lliure exercici de drets i llibertats individuals i col·lectives.