Notícia: Participació a la Campanya Global a Nacions Unides per un Tractat Vinculant sobre Drets Humans i Transnacionals

La Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el poder de les empreses transnacionals i Posar fi a la Impunitat es reuneix per quart any consecutiu a Ginebra del 15 al 19 d’octubre, conjuntament amb 250 organitzacions de 80 països, per pressionar als governs i aconseeguir que el document base del procés de negociació d’un tractat vinculant tingui els estàndards més elevats possibles de protecció dels Drets Humans. Es tracta d’un moment decisiu en la negociació de continguts del tractat.

L’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) assistirà a la quarta sessió de l’OEIGWG -Grup de treball intergovernamental de composició oberta sobre les empreses transnacionals i altres empreses comercials en matèria de drets humans- del Consell de Drets Humans, el mandat del qual consisteix a elaborar el Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a Empreses Transnacionals en matèria de Drets Humans #BindingTreaty

CONSULTAR AQUÍ LA GUIA DE L’ODHE per entendre què s’està decidint aquests dies a Nacions Unides a Ginebra i per què ens afecta:

• ¿Per què necessitem eines legals que obliguin a les corporacions a complir els DDHH?
• El Tractat Vinculant: com hem arribat fins aquí
• El paper de la societat civil: la Campanya Global per acabar amb la impuntat de les transnacionals i desmantellar el poder corporatiu
• Crítiques de la Campanya a l’ESBORRANY ZERO de l’OEIGWG
• Quin és el paper d’Espanya i la UE?

 

Què podem esperar i com actuar
En aquests moments (i fins al 2020) la majoria dels Estats que ocupen un seient permanent en el Consell són hostils a l’instrument vinculant. És per tant molt important que la societat civil i el poble d’Europa demanem als nostres representants que deixin d’actuar com a portaveus de les transnacionals i comencin a parlar en nom dels principis que diuen defensar

Treball realitzat des de de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE)

•Participació, l’any 2017, en la 3ª sessió del Grup OEIGWG, aportant el cas de Geshuri com a exemple de desprotecció enfront d’empreses que es lucren sota ocupació -en aquest cas, d’Israel sobre Palestina-. La intervenció davant l’Assemblea va permetre posar de manifest la impunitat que genera la falta de mecanismes d’accés a la justícia per part de les víctimes. D’altra banda, l’ODHE va participar en l’organització de diversos tallers dins de la campanya sobre la indústria militar i de seguretat, i les indústries extractives, en concret a partir dels casos investigats en Palestina.

• Aquest any es continua denunciant la vulneració de DDHH d’empreses en context d’ocupació, en concret, posant relleu sobre l’espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental ocupat.

• Insistir  que el nou acord pesquer signat entre el Marroc i el Sàhara no compta amb el vistiplau de les comunitats locals, ni tan sols del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que a finals de febrer (27/02/2018) va emetre la seva sentència sobre l’acord pesquer amb el Marroc dictaminant que les aigües adjacents al Sàhara Occidental no formen part del Marroc i, per tant, de l’Acord de Pesca.

• Les empreses que actuen al Sàhara ocupat són còmplices de l’ocupació il·legal per part del Marroc, però la Unió Europea està reforçant la impunitat d’aquestes accions. El nostre objectiu és mostrar la necessitat de construir mecanismes que permetin l’accés a la justícia fins i tot davant vulneracions tan flagrants i políticament sancionades com l’espoli dels recursos naturals marins del Sàhara Occidental.

Treball realitzat des de l’Observatori Shock Monitor sobre privatització de la guerra i la seguretat

Novact també estarà present al Workshop “Industry of Walls and Security” presentant el treball de recerca realitzat des de l’Observatori Shock Monitor, una plataforma que monitorea, documenta i estudia la privatització de la guerra i la seguretat i el seu impacte en els drets humans , visibilitzant les vulneracions perpetrades per la indústria militar i de seguretat privada (EMSP) i la impunitat de les activitats d’aquest tipus d’empreses internacionals i multinacionals.

En un nou informe que ha investigat el rol de les empreses EMSP en la definició de les amenaces a la seguretat que integren les polítiques securitàries de la Unió Europea, entre d’altres, i en l’augment de la inversió militar i tecnològica destinada a la seguretat fronterera, Shock Monitor ha analitzat  22 Empreses Militars i de Seguretat Privada i la seva responsabilitat en nombroses violacions de drets humans, i exposat les conseqüències de la falta de regulació d’aquesta indústria.

La indústria militar i de seguretat privada s’ha expandit de forma significativa els últims anys, en l’ámbit de la ‘homeland security’ i les polítiques antiimmigració i repressives de seguretat fronterera, i ha tingut un rol actiu i crucial en la promoció d’aquests paradigmes, la venda i el disseny de material militar i tecnològic, a més de realitzar tasques pròpies dels cossos de seguretat nacionals.

A més d’estendre’s en contextos operacionals com el de les polítiques de militarització de fronteres i la ciberseguretat, les seves activitats continuen sense estar regulades per cap instrument vinculant que posi fi a la impunitat d’aquestes violacions.