Comunicat: Denunciem la deterioració de la situació de DH en els territoris ocupats del Sàhara Occidental

 

Des de la nit del divendres dia 20 de Juliol, les zones ocupades del Sàhara Occidental viuen un episodi de violència i opressió per part de les forces d’ocupació marroquina.

Durant la victòria de la selecció algeriana de futbol de la Copa d’Àfrica de Nacions (CAN2019), celebrada en el Sàhara Occidental per milers de sahrauís enrolats amb banderes de la RASD, les forces de seguretat marroquines van dispersar violentament als manifestants usant gasos lacrimògens, canons d’aigua, bales de goma, porres i altre material policial.

En el transcurs d’aquests esdeveniments, la jove sahrauí Sabah Azman Hmeida, de 24 anys, va perdre la vida després de ser atropellada per un automòbil de les forces de seguretat marroquines. Així mateix, diversos joves van ser arrestats i posteriorment torturats per policies marroquins.

Davant d’aquesta situació, des de NOVACT:

  1. Condemnem les severes violacions de drets humans comeses pel Marroc en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.
  2. Demanem a l’Estat marroquí que respecti els drets humans de la població sahrauí, especialment el seu dret a la vida i a la protesta.
  3. Fem una crida a la comunitat internacional i particularment a les Nacions Unides i la seva missió de pau en aquest territori (MINURSO), per a que intervinguin per a posar fi a aquestes vulneracions i protegeixin a la població sahrauí.
  4. Cridem a les organitzacions de la societat civil que treballen en la promoció dels drets humans, a condemnar les vulneracions en el Sàhara Occidental i a posar en marxa accions d’incidència perquè l’estat marroquí garanteixi els drets civils i polítics de la població sahrauí.

Protesta en el Sàhara Occidental. Foto: Equipe Media