Notícia: Presentem “Els tentacles de l’ocupació” al Consell de Drets Humans de la ONU

 

L’informe, publicat per l’Observatori de Drets Humans i Empreses, detalla les operacions d’explotació de recursos pesquers sahrauís i les complicitats de les pesqueres espanyoles en aquest fenomen.

 

– Ginebra, Juny 2019 – El dia 25 de juny, Mahfud Mohamed Lamin Bechri, representant de NOVACT per al Sàhara Occidental, va presentar l’informe “Els tentacles de l’ocupació” en el marc d’una conferencia celebrada durant la 41 sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra.

Durant la presentació, Mahfud va destacar l’important rol que poden tenir els estats per poder posar fi a les vulneracions dels drets del poble sahrauí, com el dret a l’accés i l’explotació responsable dels seus recursos naturals. També va remarcar algunes de les recomanacions que recull l’informe com el respecte de la sobirania dels Sahrauís sobre els seus recursos naturals i la denúncia d’accions il·lícites d’extracció per part d’empreses transnacionals.

En aquest sentit, es va recordar que tot i les múltiples declaracions d’organismes internacionals que reconeixen l’ocupació il·legal que es realitza sobre el Sàhara Occidental, la Unió Europea i diversos governs, participen de forma indeguda en l’extracció de recursos al ratificar acords comercials amb el govern del Marroc que inclouen els territoris sahrauís.

Per finalitzar la presentació de l’informe, el representant de Novact va senyalar també la importància de sensibilitzar a la població general per desincentivar la compra de productes que provenen d’aquests territoris, i que han estat marcats com provinents del Marroc. A més de la importància de traslladar a les administracions públiques el principi de coherència de polítiques, a través d’una compra pública responsable amb els Drets Humans.

El tema de la Conferencia va girar entorn a les violacions dels drets polítics, econòmics i culturals del poble sahrauí, per part del Marroc. Juntament a l’informe “Els tentacles de l’ocupació” del ODHE, es van presentar altres treballs com el document “Una bretxa en el mur”, projecte implementat per l’Associació d’amics i amigues de la RASD a Àlaba i finançat per l’ajuntament de Vitòria-Gasteiz que recull les vulneracions del dret al treball, l’educació i la salut el poble sahrauí. També es van compartir testimonis d’activistes provinents dels territoris ocupats del Sàhara Occidental, que van parlar de la situació de les defensores de drets humans sota el jou de l’ocupació.

A l’esdeveniment van assistir ambaixadors de diferents paises davant les Nacions Unides, com Sudàfrica, Algèria, Namíbia, Botswana, Timor Leste i Nigèria, també van assistir l’alcalde de Vitòria-Gasteiz y representants d’organitzacions internacionals de drets humans i activistes provinents de diferents països, això com mitjans de comunicació acreditats per la ONU.

Al finalitzar l’esdeveniment es va distribuir el document entre els participants i es van mantenir discussions bilaterals amb ambaixadors i organitzacions sobre les destacades i importants conclusions que recull l’informe.