Noticia: Totes sumem per fer front a l’emergència climàtica

 

Des de Novact ens sumem a la setmana de la mobilització pel clima i parem el 27S per reivindicar mesures urgents que puguin fer front a l’emergència climàtica que pateix el planeta.

 

Setembre 2019

Ens trobem en un moment clau per al nostre planeta, que ens exigeix mesures i polítiques urgents que respectin els Drets Humans (DDHH), millorin la qualitat de vida de les persones i tinguin cura la naturalesa i el medi ambient.

L’activitat humana en els processos massius d’extracció de recursos naturals, producció i consum, propis del sistema capitalista, està generant un gran impacte negatiu sobre el medi ambienta, elevant els efectes del canvi climàtic a una escala sense precedents, amb un abast mundial.

Per prendre consciència d’això i que tots puguem participar en el canvi, l’organització juvenil Fridays for Future ha impulsat a nivell mundial la setmana de mobilització pel clima del 20 al 27 de setembre. La setmana culmina el 27S, amb mobilitzacions massives a tot el món.

Aquesta setmana de mobilització coincideix també amb la cimera pel clima de les Nacions Unides, celebrada el 23 de setembre a Nova York. La trobada busca garantir que es compleixin els ODS i accelerar la implementació de l’Acord de París sobre el canvi climàtic, ratificat per 184 països per reforçar el seu compromís i la resposta global per frenar l’amenaça del canvi climàtic.

Els impactes del canvi climàtic i crida a l’acció

Els impactes del canvi climàtic ja es poden sentir en totes les parts del planeta i estan tenint un efecte directe sobre la qualitat de vida de les persones i un cost cada vegada més notable en les economies de les nacions: els oceans s’han escalfat; la quantitat de gel i neu no para de disminuir; el creixement de mars i oceans és progressiu; els fenòmens meteorològics extrems, com sequeres i inundacions, són cada vegada més freqüent i tenen fortes conseqüències; les ciutats cada vegada concentren nivells més elevats de contaminació … Però la pitjor part la pateixen les nacions més pobres, i les persones i els col·lectius més vulnerables, que cada vegada més es veuen obligats a emprenen rumb a nous llocs que els permetin tenir una millor qualitat de vida.

Des de fa dècades els experts ens porten alertant de la deriva que comporta el nostre actual sistema de consum. Recents estudis recomanen limitar l’augment de la temperatura global a 1,5ºC.


“La majoria d’efectes del canvi climàtic persistiran durant molts segles, fins i tot si s’aturen les emision” – Conclusió del Cinquè Informe d’Avaluació del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPPC) de l’OMM i ONU Medi Ambient (2013).

Això requereix mesures urgents per a canviar el nostre estil de vida i el nostre model de consum, a més del compromís dels governs, administracions i de la societat civil.

Per tot això, l’actuació per a l’emergència climàtica ha de ser ràpida, contundent i conjunta per començar a aplicar solucions possibles que ens permetran dirigir el canvi cap a una manera de vida més sostenible i crear economies resilients i respectuoses amb els drets humans i el medi ambient.

En defensa del futur del planeta, des de Novact ens hem sumant a aquest manifest, juntament amb altres organitzacions i col·lectius, en el que animem a tota la societat a sumar-se a la mobilització i construir un model de consum alternatiu que respecti els recursos naturals, el medi ambient, els drets humans i la vida de totes les persones.