Comunicat: Les forces d’ocupació Israelianes continuen els seus atacs a organitzacions palestines de DDHH, amb un nou atac a l’oficina de la Unió de Comitès de Dones Palestines a Hebron

 

Actuacions com aquestes, no formen part d’un esdeveniment aïllat sinó que es repeteixen de manera continuada creant un clima de violència i inseguretat per a les organitzacions palestines a l’hora de realitzar-la a la legítima defensa dels Drets Humans.

 

Setembre, 2019

Igual que va succeir el 19 de setembre a l’oficina d’Addamer, en les primeres hores de la matinada del passat dimarts 24 de setembre, en menys d’una setmana les forces d’ocupació israelianes van entrar de nou a registrar l’oficina de l’organització de drets humans palestina Unió de Comitès de Dones Palestines (UPWC) a la ciutat d’Hebron, destruint algunes de les seves pertinences i confiscant equips i altres materials, inclosa una impressora, un ordinador portàtil i algunes fotografies.

UPWC es va constituir el 1980 com una iniciativa per apoderar les dones palestines a tots els nivells i contribuir així a la lluita nacional palestina contra l’ocupació militar d’Israel. UPWC és una organització progressista de dones de base, part activa del moviment de dones palestines, en particular, i del moviment per la lluita nacional, en general. Treballa cap a l’autonomia de la dona palestina en tots els seus aspectes com a agent actiu de transformació social i com un eix fonamental en la lluita del poble palestí en el seu procés d’alliberament nacional. Ofereix serveis d’atenció psicosocial, formacions i assessoria legal a supervivents de violència de gènere i dones ex-preses palestines en presons israelianes.

Diferents organitzacions de base social i ONG de l’Estat espanyol, com Novact, Suds, Paz con Diginidad, AECOS i Mundubat i Sodepaz, volem reafirmar la nostra solidaritat i compromís amb el treball de UPWC a Palestina, i mostrar el nostre suport al comunicat publicat aquest dimarts per l’organització, on s’afirma que “batudes com aquesta formen part de l’atac continu i sistemàtic contra les organitzacions de la societat civil palestina i són pràctiques imposades a les organitzacions que tenen un paper en la promoció dels DDHH a la societat palestina.”

Denunciem així mateix que aquests atacs s’han endurit en els últims anys en forma de difamació, en acusar a organitzacions com UPWC i Addameer d’estar vinculades amb el terrorisme, detencions arbitràries de personal d’aquestes organitzacions i defensores i defensors de DDHH, restriccions de viatges o pressió del lobby israelià a donants perquè deixin de recolzar la seva feina. És destacable assenyalar que la Presidenta de la UPWC, Khitam Saafen, coneguda activista en l’àmbit local i internacional per la defensa dels drets de les dones, va ser sotmesa a una detenció arbitraria entre juliol i octubre de 2017.

Condemnem enèrgicament aquestes pràctiques sistemàtiques que constitueixen una violació dels drets humans i tenen com a objectiu evitar que les organitzacions palestines puguin dur a terme la seva tasca de defensa de drets, de suport a la població palestina, així com que puguin seguir exposant les violacions sistemàtiques dels DDHH que suposa l’ocupació.

Per tot això, com fermes defensores de la protecció de la població civil palestina i de l’exercici dels seus drets civils i polítics,exigim als governs i institucions internacionals:

  • Una ferma condemna dels fets ocorreguts, així com de la política sistemàtica israeliana d’atac a les organitzacions palestines de drets humans, que treballen en la protecció i defensa dels DDHH i la denúncia de les greus vulneracions comeses per Israel en el marc del Dret Internacional Humanitari (DIH) i de la legislació internacional.
  • La imposició de sancions i la fi del comerç d’armes amb Israel com a resposta davant l’escalada d’atacs contra defensores i defensors de DDHH i contra la societat civil palestina en general. Fent ús dels mecanismes de què disposa la comunitat internacional per evitar la impunitat d’altres estats davant la comissió de greus vulneracions dels DDHH i del DIH.
  • El manteniment i enfortiment del suport a les organitzacions de la societat civil palestina que treballen en la defensa dels DDHH, a través del finançament del seu treball i el suport a accions d’incidència internacional, davant de la criminalització creixent.

A Ramallah, setembre de 2019.
Novact, AECOS, Suds, Mundubat, Paz con Dignidad, Sodepaz.