Destacat: Novact en el 150 aniversari de Gandhi

La Noviolència com a eina de transformació social

Setembre, 2019

Fa 150 anys, un dia com avui naixia a l’Índia M. K. Gandhi. El segle XX, entre moltes altres, ha generat innovacions socials tan importants per lluitar contra les opressions com són la lluita noviolenta.

En tots els conflictes, per petits que siguin, tenim el mateix dilema, pretenem resoldre’ls amb l’ús i abús de la violència o amb l’ús de la noviolència transformadora?

Quan la societat organitzada topa amb la repressió, amb la violència descarnada o amb la violència subtil de l’imperi de la llei, només queda una resposta correcta: la lluita noviolenta. Ni la resignació ni la violència no poden ser respostes èticament acceptables ni pràcticament efectives per afrontar cap conflicte.

Des de NOVACT, Institut Internacional per l’Acció Noviolenta, recolzem tots els moviments de la societat civil que en diferents parts del món, especialment de la zona Euro-Mediterrània, afronten conflictes amb mitjans noviolents. No som imparcials, prenem part a favor de les lluites noviolentes que defensen els drets humans i promouen la construcció de pau i la justícia global, inclosa la justícia de gènere, des del diàleg i la negociació entre les parts.

Participem en espais de diàleg entre les diferents parts enfrontades, contribuïm a observar i denunciar la violació de drets, generem recursos per a la defensa de persones defensores i recolzem la formació en les capacitats de la noviolència per aconseguir acords per transformar conflictes i mobilitzar la societat.

La força de Gandhi va ser la satyagraha, la força, la recerca de la veritat. Cap conflicte pot trobar sortides si les parts emprenen la violència amb la intenció de guanyar a l’altre. L’acció directa noviolenta, la no-cooperació, la desobediència civil i la creació d’alternatives ens donen un ampli ventall de possibilitats per actuar i lluitar per construir un món diferent, més just, digne, equitatiu i pacífic per a totes.