Comunicat: La negligència mèdica s’ha convertit en una política israeliana sistemàtica utilitzada contra els presoners palestins

 

El passat, 26 de noviembre de 2019, el presoner palestí Sami Abu Diyak va morir en la clínica de la presó israeliana de al-Ramleh per negligència mèdica.
 

Abu Diyak va ser arrestat en 2002, i va ser sotmès a interrogatoris intensius a la presó, on va patir també diferents tipus de tortura física i psicològica i va ser traslladat a l’hospital tres vegades com a resultat de les tortures. Després, el tribunal d’ocupació militar va condemnar a Sami Abu Diyak a tres cadenes perpètues i 30 anys de presó.

Abans de la seva mort havia complert 17 anys, molts d’ells sent transferit entre presons, clíniques i hospitals, a causa del seu patiment d’un càncer estomacal. Malaltia que va aparèixer en 2015 però que no obstant això no va ser tractada ni diagnosticada adequadament en les clíniques de les presons israelianes.

La seva condició mèdica crítica es va veure exacerbada pel diagnòstic incorrecte, i després d’una operació, va entrar en coma durant 34 dies. Després, Sami va ser transferit a la clínica de la presó de al-Ramleh, on va començar quimioteràpia i va continuar el tractament durant 8 mesos. En les últimes dues setmanes, Sami va ser transferit novament a la Clínica de la presó, que manca dels estàndards adequats d’atenció mèdica, on després va morir.
 
Aquest no és un cas aïllat, més de 222 presos han mort en presons israelianes des de 1967, i 67 d’ells per negligència mèdica. Actualment, el nombre de presoners malalts ascendeix a 700.
 
La negligència mèdica s’ha convertit en una política israeliana sistemàtica utilitzada contra els presoners palestins que hauria d’obligar als organismes internacionals, inclosos el CICR i l’OMS, a pressionar perquè les autoritats d’ocupació israelianes rendeixin comptes pels seus crims.
 

Des de NOVACT condemnem la vulneració sistemàtica de Drets Humans per part de l’estat d’Israel, i ens sumem a la petició del Consell d’Organitzacions Palestines de Drets Humans (Palestinian Human Rights Organizations Council) per a exigir que compleixi amb els estàndards internacionals.
 
Des del Consell d’Organitzacions Palestines de Drets Human (Palestinian Human Rights Organizations Council) també s’ha condemnat la mort del presoner Sami Abu Diyak en presons israelianes per negligència mèdica.