Noticia: Experts en prevenció de l’extremisme violent aborden els factors que condueixen a la violència extremista a la regió euromediterrània

  • Els membres de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) defineixen un full de ruta conjunt per a passar de la lluita contra la violència extremista (CEV) a la prevenció de la violència extremista (PEV) a la regió euromediterrània.
  • Experts en PEV de diferents camps van compartir experiències i bones pràctiques en Estimen, Jordània, durant la trobada internacional sobre Prevenció d’Extremisme Violent anomenat “Roadmap to Progress, from CVE to PVE”, organitzat per Novact en el marc del OPEV (Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent).

Amman, Jordània | Octubre de 2019

Novact, Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta, en el marc de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV), va organitzar una conferència regional sobre les millors pràctiques i polítiques euromediterrànies per a prevenir l’extremisme violent amb la implicació de la societat civil, el passat 24 d’octubre a Amman, Jordània.

A la conferència van assistir uns 80 representants de governs, missions diplomàtiques, organismes de les Nacions Unides, la societat civil i experts acadèmics, que es van trobar per a compartir les millors pràctiques i debatre sobre metodologies en prevenció de l’extremisme violent a la regió del mediterrània.

Les organitzacions membres del OPEV i els experts internacionals en Prevenció de l’Extremisme Violent (PEV) van poder compartir els seus punts de vista sobre la diversitat d’aquest fenomen a la regió euromediterrània, centrant-se tant en els grups i individus extremistes violents com en les polítiques de les empreses i els Estats que reforcen la violència extremista. A més, els participants van compartir metodologies i recerques per a ajudar a trobar estratègies d’acció conjunta entre organitzacions, institucions i la societat civil en tota la regió per a abordar l’extremisme violent a nivell local i global.

La conferència va començar amb una sessió de benvinguda a càrrec de la Sra. Samar Muhareb, representant de l’OPEV a Jordània, el Sr. Aránzazu Bañón, Ambaixador d’Espanya a Jordània, el Sr. Manel Vila, Director General de l’Agència Catalana de Cooperarió per al Desenvulupament (ACCD), el Sr. Baker Al-Hiyari, representant regional de l’oficina del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Jordània, i el Sr. Ghassan AbulGhanam, Director de la Unitat P/CVE del Govern de Jordània.

El programa de la conferència va incloure tres grans panells especialitzats. El primer panell de discussió es va centrar en l’estat de la PEV a la regió, proporcionant una anàlisi global sobre PEV i millors pràctiques aplicades en tota la regió. El segon panell es va titular “Experiències de polítiques públiques sobre la prevenció de l’extremisme violent a la regió MENA”. Els panelistas van presentar experiències regionals en representació del Govern de Jordània, Tunísia, Líban, a més dels programes regionals en PEV del PNUD.

El tercer panell va posar l’accent en les principals contribucions innovadores de la societat civil i en les lliçons apreses, sobre les quals membres d’OSC (Organitzacions de la Societat Civil) i experts acadèmics van fer importants aportacions. Diversos participants de la societat civil van destacar la importància de construir resiliència i dels programes de PEV dirigits a joves i basats en la comunitat, així com la necessitat de monitorar i avaluar els plans, programes i projectes per a aprendre el que funciona i el que no funciona a la regió Euromediterrània.

Els membres de l’OPEV van representar als principals actors de la societat civil jordana, entre ells NOVACT, Institut Internacional per a l’Acció NoViolenta, Arab Renaissance for Democracy and Development (ARDD), Jordanian National Commission for Women (JNCW), West and East Center for Human Development, i Leaders of Tomorrow (LoT). La conferència es va realitzar en coordinació amb la unitat de PEV del Govern de Jordània i el PNUD. A més va comptar amb el suport de la ACCD i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).


Sobre l’OPEV
L’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) és una plataforma activa d’organitzacions de la societat civil de tota la regió euromediterrània que té com a objectiu proporcionar una visió constructiva per a la prevenció de l’extremisme violent.

Tenint en compte les lliçons apreses en les últimes dècades i els reptes futurs, aquesta plataforma coordina els esforços de seguiment de l’aplicació del Pla d’Acció Euromediterrani de la Societat Civil per a prevenir totes les formes d’extremisme violent.

El OPEV defineix “extremisme violent” com qualsevol ideologia basada en valors totalitaris, fanàtics, intolerants, patriarcals, antidemocràtics o antipluralistas que justifiquen l’ús de la violència per a aconseguir els seus objectius.

El OPEV, no segueix la dinàmica de cap Estat i no dóna suport a cap guerra contra el terrorisme. Aquesta iniciativa està impulsada per Novact, Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta.

Més informació a: www.opev.org