COMUNICAT: No a la guerra, sí al referèndum

Més de 100 persones sahrauís es van plantar i van construir haimes a la part desmilitaritzada de l’Guerguerat el passat 20 d’octubre. Una acció de resistència civil noviolenta per exigir l’alliberament dels presos polítics sahrauís en presons marroquines; demanar la celebració d’el Referèndum per part de la MINURSO; i denunciar una bretxa il·legal que el Marroc va obrir al mur de separació, actuant deliberadament contra l’acord militar número u de l’Alt a l’Foc de 1991 entre el Polisario i el Marroc signat sota l’auspici de les Nacions Unides. La protesta es va mantenir durant 23 dies.

Com a resposta a aquesta acció civil i noviolenta, el passat 13 de novembre, una unitat de l’exèrcit marroquí va obrir tres noves bretxes al mur, a l’oest de la de l’Guerguerat, amb la missió de dispersar les persones manifestants. Aquesta actuació va suposar una nova violació de l’Alt a l’Foc acordat. Així, el Front Polisario – Moviment d’alliberament nacional sahrauí- va respondre atacant llocs militars marroquins al llarg del mur que divideix el Sàhara Occidental.

La població sahrauí de les diferents ciutats del Sàhara Occidental es va mobilitzar per denunciar l’agressió marroquina contra les persones manifestants i exigir un Sàhara Lliure. Marroc, per la seva banda, va augmentar el desplegament militar i policial, reprimint totes les mobilitzacions a les diferents ciutats de Territoris Ocupats i provocant incidents que suposen una violació de drets humans fonamentals: fustigacions i abusos a periodistes sahrauís, persecució d’activistes i bloqueig dels seus domicilis, detencions irregulars que mantenen a les persones en aïllament i ús desproporcionat de la força per a la dispersió de manifestacions.

Davant aquesta situació, des Novact:

  • DENUNCIEM l’agressió marroquina contra persones manifestants noviolentes a la zona del Guerguerat i la consegüent violació de l’acord de l’Alt a l’Foc signat el 1991.


  • EXIGIM depuració de responsabilitats davant les violacions de drets humans que les forces militars marroquines estan duent a terme aquests dies contra civils sahrauís en Territoris Ocupats, així com la vigilància policial que el Marroc està imposant sobre activistes sahrauís. En algunes ocasions, impedint a activistes la sortida del territori com ha passat en el cas de la defensora de drets humans Aminatou Haidar a la qual se li va denegar l’embarcament cap a les Illes Canàries des de l’Aaiun ocupat el passat dimecres 18 de novembre. Però, també, sobre la base de detencions arbitràries a l’arribada al país, com li va passar a l’activista Sultana Khaya a l’entrada de Bojador, quan tornava d’Espanya.


  • DEMANEM a la comunitat internacional una actuació urgent davant la greu situació que s’està vivint al Sàhara Occidental i les possibles conseqüències de la represa d’un conflicte armat a la zona. Les NNUU han d’assumir el seu paper en aquest conflicte i assegurar la celebració del ja acordat referèndum d’autodeterminació per al poble sahrauí en la major brevetat possible segons les seves resolucions.


  • APEL·LEM a la responsabilitat de l’Estat espanyol (sent Espanya encara la potència administradora del Sàhara Occidental) i instem la seva intervenció perquè es compleixi la legalitat internacional i es celebri el referèndum d’autodeterminació per al poble sahrauí.

Per la nostra part, seguirem treballant, juntament amb les nostres sòcies sahrauís, per denunciar les violacions de drets humans i l’apropiació il·legal dels recursos naturals al Sàhara Occidental. També continuarem donant suport a organitzacions i activistes sahrauís que aposten per estratègies de lluita i defensa civil noviolenta com a eina de transformació social del conflicte. No deixarem de sumar-nos als manifestos i accions nacionals i internacionals que mostren la seva solidaritat amb el Sàhara Occidental per aconseguir un alto el foc, com a pas per a una pau justa, sense repressió, ni ocupació.

Reiterem clarament un “No a la guerra, sí a l’referèndum”.

Foto de portada: ECS