CAMPANYA Crida urgent a la Unió Europea i la societat civil contra la detenció administrativa de la defensora de drets humans palestina Khitam Al-Saafin

Khitam

El 2 de novembre de 2020, les forces israelianes van assaltar la casa de Khitam Al-Saafin a Ramallah, la van arrestar i van informar del seu empresonament durant 6 mesos pel procediment de detenció administrativa. Khitam, de 59 anys, presideix la Unió de Comitès de Dones Palestines – UPWC, és membre de la secretaria de la Unió General de Dones Palestines i una destacada activista i defensora dels drets humans a Palestina. La seva tasca és àmpliament coneguda a nivell regional i internacional així com reconeguda pel seu “empoderament de les dones palestines i per la defensa enfront les violacions de drets humans resultants de l’ocupació israeliana”. La Khitam participa activament al Fòrum Social Mundial i és membre de la Coalició Regional de Dones Defensores de Drets Humans a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. El seu treball s’emmarca dins la definició de la Unió Europea, establerta en les seves directrius, sobre defensors de drets humans.

El dia 9 de novembre la comandància militar israeliana va informar que Khitam seria empresonada durant 6 mesos sota detenció administrativa (AD) i enviada a la presó d’Ofer. Després d’un recurs d’apel·lació presentat pels seus advocats, Khitam estarà detinguda durant al menys 4 mesos sota el procediment d’AD sense càrrecs, judici, condemna ni una data definida d’alliberament, donat que aquest tipus ordres es troben sempre subjectes a renovació. Només durant l’últim dia de la seva ordre d’AD actual – el proper 1 de març de 2021 -, s’informarà bé del seu alliberament bé de la prolongació del seu empresonament per un altre període de 4-6 mesos, una pràctica que equival a una forma de tortura psicològica, juntament amb altres pràctiques de maltractaments soferts sistemàticament per les dones palestines durant arrestos i detencions il·legals, sota interrogatori i en presons israelianes, especialment a les presons de Hasharon i Al-Damun, on Khitam va estar i estarà reclosa.

Els atacs contra activistes de drets humans a Palestina són una continuació de la política d’Israel de silenciar als qui defensen i expressen la seva oposició a les polítiques de l’ocupació israeliana, inclosos defensors i defensores de drets humans, líders de la societat civil, així com membres del Consell Legislatiu. En el cas de la Sra. Al-Saafin, les autoritats israelianes l’han assenyalat i atacat “únicament com a resultat de la seva tasca pacífica i legítima en defensa dels drets humans”.

L’ús arbitrari de la detenció administrativa és una greu violació del dret internacional humanitari i dels drets humans, en particular els articles 66, 72 i 78 del IV Conveni de Ginebra, que atorguen a les persones protegides el dret a un judici just en cas que no que hi hagi “raons imperioses de seguretat”. Reconeixent el seu “ús promiscu” per part de les autoritats israelianes, el relator especial de l’ONU, Michael lynk, va emetre recentment una declaració en la qual instava Israel a “abolir la seva pràctica de detenció administrativa, alliberar les persones que romanen detingudes actualment i seguir estrictament el dret internacional en l’aplicació de les seves operacions de seguretat “.

Israel manté de manera sistemàtica i extensa a presoners/es polítics  detingudes palestines sense judici o acusació i sense revelació de proves; és a dir, sota detenció administrativa. A data de novembre de 2020, 4.500 palestins/es es trobaven reclosos/es en presons israelianes, 370 d’ells/es en detenció administrativa.

Les sotasignants condemnem la detenció de la Sra. Al-Saafin, que se suma als centenars d’arrestos arbitraris comesos per Israel contra els drets dels i les palestines. Així mateix, condemnem el creixent entorn d’enjudiciament i assetjament de defensors, defensores i organitzacions de drets humans.

#Fem una crida a la Unió Europea, d’acord amb les seves posicions ja establertes en relació a la pràctica israeliana de la detenció administrativa i la protecció dels defensors dels drets humans i la societat civil, a que prengui totes les mesures al seu abast per tal de :

  • Garantir l’alliberament immediat per Israel de la defensora de drets humans palestina Khitam Al-Saafin;
  • Garantir que Israel posi fi a la pràctica de la detenció administrativa i alliberi a tots els defensors i defensores de drets humans actualment detinguts/des;
  • Exigir a Israel que respecti la legislació internacional dels drets humans i el dret internacional humanitari així com els drets humans de tots els presoners i detinguts palestins / es sota la seva custòdia;
  • Reconèixer i donar suport a la tasca de la UPWC i les organitzacions de drets humans, de conformitat amb les directrius europees sobre defensors de drets humans.

#Fem una crida als Eurodiputats membres de DROI / Delegacions per a les relacions amb Palestina, a elevar immediatament el cas de la Sra. Khitam Al-Saafin al Parlament Europeu i a les institucions pertinents de la Unió Europea, com ara la Comissió Europea i el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), reiterant la ja prolongadament reiteradapreocupació” per l’ús per part d’Israel de la detenció administrativa sense càrrecs formals, exigint a Israel que respecti el dret internacional humanitari cap a tots els presoners i detinguts palestins / es, i que posi fi a la pràctica israeliana de la detenció administrativa. Més específicament:

  • Escriure una carta a l’Alt Representant / Vicepresident Josep Borrell per descatar el cas de Khitam Al-Saafin com un exemple de la pràctica sistèmica de detenció administrativa per part d’Israel contra activistes i defensors / es de drets humans palestins / es. Sol·licitar-li que es comuniqui amb l’Estat d’Israel per a l’alliberament immediat de tots els detinguts sota detenció administrativa sense judici ni càrrecs, incloent a Khitam Al-Saafin. Recordar-li, a més, les seves obligacions en virtut de el dret internacional humanitari i de drets humans cap als presoners i detinguts palestins / es.
  • Emetre una declaració pública condemnant la pràctica israeliana de detenció administrativa contra activistes i defensors / es de drets humans palestins / es com Khitam Al-Saafin.
  • Escriure una carta a la Representant Especial de la UE per al Procés de Pau a l’Orient Mitjà (MEPP), Susanna Terstal, demanant-li portar la qüestió de la detenció administrativa, en particular l’arrest més recent de Khitam Al-Saafin, a les autoritats israelians i demanant la seva fi i, per tant, l’alliberament de tots els presos i preses.

#Llistat d’Adhesions

1. Association Belgo-Palestinienne WB
2. Association France Palestine Solidarité (AFPS)
3. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
4. CIG – Confederación Intersindical Galega
5. CIVICUS
6. CNCD-11.11.11
7. Euromed Rights
8. European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP)
9. European Trade Union Network for Justice in Palestine
10. FIDH – International Federation for Human Rights, within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders
11. Finnish Peace Committee
12. Fundación Mundubat
13. Lawyers for Palestinian Human Rights (LPHR)
14. Norwegian People’s Aid
15. Norwegian Union of Municipal and General Employees (Fagforbundet)
16. NOVACT – International Institute for Nonviolent Action
17. OMCT (World Organisation Against Torture), within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders
18. Paz con Dignidad
19. Scottish Palestine Solidarity Campaign
20. SOS Racismo Portugal
21. SUDS – Internacionalisme Solidaritat Feminismes
22. The Norwegian Palestine Committee
23. The Palestinian Human Rights Organisations Council (PHROC) and its members:
24. Al Haq Organization – Law in the Service of Mankind
25. Al Mezan Center for Human Rights
26. ADDAMEER Prisoner Support and Human Rights Association
27. Palestinian Centre for Human Rights
28. DCI – Defense for Children International – Palestine
29. Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center
30. Aldameer Association for Human Rights
31. Ramallah Center for Human Rights Studies
32. Hurryyat – Center for Defense of Liberties and Civil Rights
33. The Independent Commission for Human Rights (Ombudsman Office)
– Observer Member
34. Muwatin Institute for Democracy and Human Rights – Observer Member
35. Union of Palestinian Women Committees (UPWC)
36. Unite the Union – Ireland
37. Un Ponte Per (UPP)
38. Intal Globalize Solidarity
39. Viva Salud

Clicar en aquest enllaç per a consultar la carta i llistat complet.

#Fem una Crida Urgent a la Societat Civil per tal de:

Escriure a l’oficina de relacions exteriors del seu govern / ministeri / membres de Parlament Europeu i demanar-los, d’acord amb les posicions ja establertes per la UE sobre la pràctica israeliana de la detenció administrativa i la protecció dels defensors dels drets humans i la societat civil, que de forma urgent:

  • Prenguin totes les mesures al seu abast per garantir l’alliberament immediat per part d’Israel de la defensora de drets humans palestina Khitam Al-Saafin.
  • Prenguin totes les mesures al seu abast per garantir que Israel posi fi a la pràctica de la detenció administrativa i alliberi a tots els defensors i defensores de drets humans actualment detinguts / es;
  • Condemnin públicament a Israel per l’arrest de defensors i defensores palestins de drets humans, com Al-Saafin, i exigeixin a Israel que respecti el seu dret a operar lliurement.

Mobilitzar el suport d’organitzacions de drets humans, partits polítics, membres de parlament, sindicats, esglésies, grups feministes, antiracistes i LGTBQAI +, demanant-los el seu suport pressionant al seu govern.

Generar consciència crítica a xarxes socials, a través dels hashtags, #FreeKhitam #LibertadParaKhitam

Enfortir campanyes i accions planificades amb l’objectiu de contrarestar les polítiques d’Israel incloent les demandes de #FreeKhitam i de posar fi als intents d’Israel de silenciar els defensors i defensores de drets humans.