Informe: Stop Bales de Goma

 

En els últims vint anys, 40 persones han estat víctimes de l’ús de bales de goma en l’Estat espanyol. En el cas d’Iñigo Cabacas, l’impacte d’una bala de goma al cap va provocar la seva mort. En la tragèdia del Tarajal, l’ús de bales de goma contra persones que estaven nadant per creuar la frontera va ser determinant en el resultat de mort per ofec de 14 persones més. En aquestes dues últimes dècades, 11 persones han perdut la visió d’un ull.

Malgrat l’existència de diverses publicacions i estudis internacionals en la matèria, l’anàlisi sobre l’ús d’aquests projectils per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol continua sent avui un tema de difícil coneixement, atesa la flagrant falta de transparencia per part de les institucions.

El present informe exposa l’afectació i els impactes que ha generat l’ús de les bales de goma en l’Estat espanyol entre els anys 2000 i 2020.

Per a això es recull l’experiència i les lluites de les diferents organitzacions de víctimes (com a Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo!) i dels moviments socials que, durant anys, han abanderat la seva prohibició, així com la veu de persones expertes nacionals i internacionals.

L’objectiu és contribuir al debat públic, exposant que es tracta d’una arma que, per la seva imprevisibilitat i aleatorietat, així com pel seu potencial lesiu, no compleix amb els estàndards internacionals relatius a l’ús de la força, per la qual cosa es recomana la seva prohibició.

Si ets una organització o col·lectiu, pots donar suport a la Campanya Stop Balas de Goma signant el manifest per exigir la seva prohibició, signa aquí.

Per descarregar l’informe complet clica aquí.

Per descarregar el resum executiu clica aquí.

Més informació a: https://stopbalasdegoma.wordpress.com/

L’acte de presentació i col·loqui con StopBalasdeGoma que va tenir lloc a Madrid el 16 de juny de 2021 està disponible en aquest enllaç.