INFORME: END CROSS-BORDER BOMBINGS CAMPAIGN

2 de març de 2018. Sarkan, Erbil (Iraq). Quatre amics es reuneixen per a celebrar el Newroz (any nou persa). A les 1:15 am un atac aeri de les Forces Armades turques posa fi a la vida de tots ells. Aquesta és una de les moltes històries recollides per Iraqi Civil Society Solidarity Initiative en el seu nou informe “Civilian Casualties of Turkish Military Operations in Northern Iraq (2015 – 2021)” en el marc de la campanya End

El document revela que l’Exèrcit turc, entre 2015 i 2021, ha dut a terme 88 atacs aeris i terrestres al Kurdistà iraquià i en la Governació de Ninewa, causant la mort d’entre 98 i 123 civils i ferint altres 134 a 161. Lluny de posar fi a les hostilitats, les dades mostren com any rere any els bombardejos turcs s’han intensificat.

Davant d’aquest  tipus d’incidents, el Govern turc argumenta que les intervencions militars tenen com a objectiu exclusiu membres i simpatitzants del Partit dels Treballadors del Kurdistà, organització considerada terrorista per Ankara. No obstant, els episodis

A la mort, el dany físic i/o psicològic de les víctimes, se li ha de sumar la falta d’un sistema d’ajuda sòlid per part del Govern federal iraquià i del kurd, i la no elegibilitat d’aquestes per als programes internacionals d’ajuda. A més, falten infraestructures per a tractar als ferits i mitjans de denúncia per a sol·licitar l’auxili de les ONGs.

Des de NOVACT, en línia amb ICSSI, exigim la fi immediata dels bombardejos turcs sobre els territoris del Nord de l’Iraq i el compliment amb el Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans; l’adopció de mecanismes adequats de registre, monitoreig i de reparació per a les víctimes i els seus familiars, així com la priorització dels drets humans al benefici econòmic a aquells Governs que venguin armes a Turquia, entre ells, Espanya.