V Jornades de contractació pública socialment responsable: l’impuls d’un model de compra pública basat en la protecció dels Drets Humans


Barcelona 

16 i 17 de novembre 2022

Format híbrid presencial – online

Símbolo de pin indica la ubicación del mapa gps. | Vector PremiumLloc: C/Calabria 66,

08015 BARCELONA

símbolo de la hora del reloj de pared en blanco y negro 1972325 Vector en  VecteezyHora: 9:00h – 17:30h 

Aquestes són les cinquenes jornades que organitza el Grup de Compra Pública Socialment Responsable – GCPSR conformat per diverses institucions públiques de Catalunya, universitats i organitzacions de la societat civil que promouen la Justícia Global i el respecte als Drets Humans en la cadena de subministrament dels béns i serveis que compren les administracions i el sector públic.

L’administració pública té l’obligació de garantir els Drets Humans i això inclou la responsabilitat extraterritorial del cicle de vida dels productes que compra. És precisament en les primeres fases de la cadena (extracció de matèries primeres, producció, fabricació) on es produeixen la major part de les vulneracions de drets (laborals, socials i ambientals), especialment en el Sud Global.

Aquest 2022 demana una reflexió col·lectiva i passos contundents cap a un model més sostenible, una aposta valenta per incorporar mesures que puguin combatre la situació d’emergència climàtica. Les institucions i organitzacions del GCPSR estem promovent sinèrgies que permetin contribuir a un model real i efectiu per assegurar una veritable coherència de polítiques públiques en les agendes locals i globals, amb la intenció de garantir el futur de la humanitat i del planeta. Després de la transposició de les Directives 24 i 25 de 2014 als diferents països, la contractació pública va fer un pas important. Diverses universitats, ajuntaments i administracions públiques nacionals i internacionals promouen ja un model basat en la compra pública estratègica i incorporen una perspectiva de gènere, criteris de sostenibilitat ambiental i millores socials i laborals. No obstant això, aquesta coherència continua essent un repte sobretot pel que fa a les complexes cadenes de subministrament entre el Sud i el Nord global. Encara cal estendre l’exigència de la coherència de polítiques més enllà de les fronteres de la UE.

En aquesta línia, s’estan impulsant paral·lelament iniciatives com l’elaboració d’un marc normatiu nacional i internacional per exigir el compliment de la deguda diligència en matèria de DDHH i sostenibilitat a les empreses.

Aquestes V Jornades de Compra Pública Socialment Responsable volen reflexionar i fer propostes sobre aquests reptes clau, per donar compliment a la necessària coherència de polítiques públiques.

 

L’Estat pot contractar el subministrament de béns i la prestació de serveis, pèro no pot derogar les seves obligacions de drets humans a través de la contractació de tercers.

Institut Danès de Drets Humans (2020)

Impusar el cambio a través de la contratación pública. 

DESCARREGAR EL PROGRAMA 

INSCRIPCIONS