L’informe “Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud de l’Estat espanyol 2021-2022 – Racisme institucional, fronteres i política migratòria”, coordinat per Irídia i Novact, juntament amb la col·laboració més d’una dotzena d’organitzacions, presenta una anàlisi qualitativa de les diferents vulneracions de drets detectades a la Frontera Sud espanyola i nord-africana.
Podeu llegir l’informe i el resum executiu.
El seu objectiu és que serveixi per a aportar un major coneixement de la situació, que condueixi a canvis i que guiï a entitats i institucions d’àmbit internacional a l’hora d’entendre les dinàmiques complexes de vulneració de drets vigents en aquest punt. Cal destacar que s’han trobat greus obstacles per a la seva redacció, ja que la informació oficial pública sobre les entrades irregulars és escassa i les dades oficials estan fragmentades i són incompletes.
El document recull les principals vulneracions de drets de les persones migrants que van entrar per vies irregulars a l’Estat espanyol durant els anys 2021 i 2022, posant especial atenció en la situació a Ceuta, Melilla, Canàries, Balears, Andalusia i Múrcia, així com al Marroc.
La pedra angular d’aquestes vulneracions de drets és la manca de vies legals i segures d’entrada a Europa, originada per la impossibilitat de demanar asil en llocs fronterers o aconseguir visats als països d’origen. Això provoca que les persones es desplacin per rutes marítimes perilloses (i mortíferes) o que emprenguin camins llargs travessant diferents països, per finalment intentar accedir a territori espanyol travessant les tanques de Ceuta i Melilla (els coneguts “salts a la valla”). En aquest punt, especialment crític, s’enfronten a situacions de repressió violenta que en molts casos acaben amb devolucions en calent o internaments en centres d’estada temporal on també es detecten diverses vulneracions de drets, així com males condicions de vida.