NOTÍCIA: Presentem l’informe “No em diguis terrorista, quan no ho soc” a la Tercera edició de la “Setmana de l’Antiterrorisme de les Nacions Unides”

L’Institut Novact de Noviolència presenta l’informe “No em diguis terrorista, quan no ho sóc”, del periodista i politòleg Ricard Gonzalez, en la Tercera edició de la “Setmana de l’Antiterrorisme de les Nacions Unides” (The Third United Nations Counter-Terrorism Week) a Nova York.

Podeu llegir l’informe aquí.

L’objectiu es comprendre com les falses acusacions de terrorisme per part dels estats i dels mitjans de comunicació, afavoreixen l’augment de l’autoritarisme reprimint els moviments pro-democràcia i de defensa de drets humans a la regió euromediterrània.

En l’informe s’avaluen fins a quin punt les acusacions injustes de terrorisme, per part dels actors estatals, estan generalitzades, analitzant casos d’Algèria, Egipte, Marroc, Iraq, Palestina, Tunísia, Turquia, Espanya i una categoria que inclou altres països de la UE diferents d’Espanya. També es recullen una sèrie de recomanacions polítiques per abordar aquest problema.

Governs de tot el món han adoptat nous marcs legislatius que han ampliat la capacitat de l’Estat per controlar, aplicar mesures de vigilància intrusives i restringir les llibertats de les seves poblacions. Aquesta tendència fins i tot es va intensificar en alguns països arran de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta força és utilitzada per perseguir i reprimir moviments socials, dissidents, partits polítics o organitzacions de la societat civil que pretenen un canvi radical o que tan sols són obertament crítiques amb les polítiques governamentals.

Com que no hi ha una definició de terrorisme que gaudeixi d’un ampli consens a nivell internacional, “terrorisme” s’ha convertit en una paraula utilitzada com a eina contra els “enemics de l’Estat”, tant si utilitzen mètodes violents com si no, per deslegitimar-los als ulls de l’opinió pública.