News 01/10/2013

Vuitena Conferència Internacional de Bil’in sobre la Lluita Popular Noviolenta

Del 2 al 4 d’octubre se celebra celebra al poble Palestí de Bil’in la 8a Conferència Internacional Sobre la Lluita Popular Noviolenta.

La localitat cisjordana de Bil’in es converteix un any més en escenari de reflexió, anàlisi i suport als anys de resistència pacífica en un dels conflictes més longeus i enquistats del món.

La continuada construcció de colònies israelianes, els suposats acords de pau per a Israel i Palestina o les interminables negociacions entre els dos països no han disminuït les esperances de canvi de palestins i palestines. Amb un ànim sorprenent, cada divendres després de l’oració, dones, homes i nens posen en pràctica estratègies noviolentes de denúncia, pressió i incidència política. La seva persistència va afavorir que al novembre de 2012 l’Assemblea General de Nacions Unides (ONU) admetés a Palestina com a Estat Observador, reconeixent implícitament la sobirania dels palestins i palestines sobre el territori ocupat per Israel des de 1967.

Protecció i coordinació

Malgrat que les accions en pobles com Bil’in segueixen sent pacífiques i recolzades internacionalment, les onades de repressió cap als líders dels moviments populars han viscut aquest any un auge notable. En molts casos, es violen drets humans com el de la llibertat d’expressió i d’assemblea pacífica, posant als defensors i defensores de drets humans en un risc enorme quan es tracta de defensar els seus propis drets i els del seu poble.

Davant d’aquest context, l’objectiu principal de la Conferència d’enguany és enfortir i millorar els mecanismes de coordinació entre els diferents actors implicats en la protecció dels defensors i defensores dels drets humans a Palestina. Per a això, s’ha destacat el paper primordial dels mitjans de comunicació, dels responsables polítics i de la societat civil palestina, israeliana i internacional.

L’any passat, diversos membres de la comunitat internacional, com a representants del Servei Europeu d’Acció Exterior d’Amèrica, Espanya i Itàlia van assistir a la conferència. També polítics internacionalment reconeguts, com Federico Mayor Zaragoza, Luisa Morgantini i Jimmy Carter, juntament amb figures de prestigi en el camp de la construcció de pau i els drets humans, com Desmond Tutu, es van sumar a l’esdeveniment en el passat.

La 8a Conferència Internacional sobre la Lluita Popular Noviolenta és una iniciativa del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC, per les seves sigles en anglès). Un ampli grup de civils que es dediquen a la lluita no violenta palestina encapçalada per activistes palestins, israelians i internacionals per a la vida i la llibertat, consagrat en la Declaració Universal dels Drets Humans i el dret internacional, i que compta amb el suport de Novact.