Com monitorar drets humans en contexts de frontera?
En la guia recollim des d'una perspectiva post-colonial i psicosocial, el marc legal per a l'accés i el monitoratge de drets humans en els espais de frontera de l'Estat espanyol: clos fronterer, CATI, CIE, aeroports i ports.
10/07/2024
NOVACT i Irídia, juntament amb la participació de Legal Sol, Solidary Wheels
NOVACT i Irídia, juntament amb la participació de Legal Sol, Solidary Wheels
A les fronteres de la UE, es vulneren de manera sistemàtica els drets humans de les persones migrants. Algunes persones travessen les fronteres sense cap problema mentre unes altres s’enfronten a alts nivells de violència i excepcionalitat.
Al ser els Estats els que vulneren els drets a la frontera, és molt difícil accedir a informació oficial i pública, i no existeix un mecanisme oficial de monitoratge de drets humans a les fronteres. Recollir evidències de les vulneracions de drets humans a la frontera de manera sistemàtica no és fàcil: discrecionalitat, restriccions d’accés, pràctiques intimidatòries o dissuasives…
No obstant això, és fonamental fer-ho per a poder denunciar-les.
Des de NOVACT i Irídia, juntament amb la participació de Legal Sol, Solidary Wheels i diverses periodistes i expertes, hem elaborat la guia pràctica “Com monitorar drets humans en contextos de frontera?
En la guia recollim des d’una perspectiva post-colonial i psicosocial, el marc legal per a l’accés i el monitoratge de drets humans en els espais de frontera de l’Estat espanyol: valles fronterer, CATI, CIE, aeroports i ports.
També ens endinsem en l’ús de la força per part de les FCSE, les devolucions il·legals, o les pràctiques en les arribades per mar.