Reports 19/09/2024

Complicitats del sector immobiliari i turístic de Catalunya amb l’ocupació de Palestina

L’informe investiga el capital israelià d’aquests sectors industrials present a Catalunya amb vincles en el negoci de l’ocupació de la terra palestina, identifica l’impacte en els drets humans de la població palestina i les conseqüències negatives d’aquest tipus d’inversió al territori català.

Download the report
Publication date

19/09/2024

Collaborating entities

ODHE i Suds

Authors

FELIP DAZA | CARLOS DÍAZ | BERTA FLORES | NORA MIRALLES

La infraestructura i les residències dels assentaments il·legals en Territori Ocupat Palestí s’edifiquen a través d’un sistema econòmic on les empreses juguen un rol fonamental.

D’una banda, les empreses del sector de la construcció d’habitatges i immobiliàries contribueixen a crear les condicions per a l’habitabilitat dels assentaments israelians. Bancs, asseguradores i grups d’inversió aporten el finançament pel desenvolupament de projectes de construcció. Mentre que el sector del turisme contribueix amb una estratègia normalitzadora que blanqueja l’ocupació. Múltiples lobbies, com el moviment israelià pro-ocupació Amana, influeixen les institucions públiques israelianes i han estat claus per a l’avançament d’aquesta agenda d’ocupació en l’àmbit de regulacions, polítiques i finançament.

La recerca de l’ODHE investiga una vintena d’empreses que operen en territoris ocupats i, a la vegada, inverteixen en el sector turístic i immobiliari a Catalunya. Segons les investigadores, la forma més comuna per a l’entrada d’aquests fluxos de capital és la creació de grups d’inversió o la fundació de filials d’empreses israelianes en forma de SOCIMI que inverteixen en el mercat català: “algunes de les pràctiques més habituals d’aquestes empreses d’inversors israelians-espanyols és l’adquisició d’edificis amb arrendataris i la realització de reformes per tal de rendibilitzar augments de lloguer”.

Les entitats impulsores de l’informe adverteixen que òrgans com ICEX o ACCIÓ, i lobbies i cambres de comerç de Catalunya promouen la inversió israeliana en els sectors de la construcció i immobiliari sense que es tingui constància que comprovin si aquestes empreses operen en ToP. Recorden a les administracions que estan obligades a respectar el Dret Internacional Humanitari, i assegurar que sigui respectat per altres actors no estatals. En aquest sentit, les institucions catalanes tenen un deure d’activar mecanismes legals, fiscals i tècnics que desincentivin l’atracció de capital que provingui d’empreses, activitats econòmiques i/o inversions en els assentaments il·legals d’Israel al Territori Ocupat Palestí.