Reports 03/12/2018

Informe Red Malla 2017-18

L'informe recull el que hem estat observant a nivell de repressió de drets des de diferents punts del territori espanyol en el període del 2 d'octubre de 2017 fins al 3 d'octubre de 2018.

Download the report
Publication date

05/12/2018

En aquest infrome volem recollir el que hem estat observant des de diferents punts del territori espanyol en el període del 2 d’octubre de 2017 fins al 3 d’octubre de 2018. Aquesta és la nostra visió de la vulneració del dret a la protesta a l’Estat espanyol. Una observació que està molt marcada per l’afectació de la Llei de Seguretat Ciutadana (coneguda com a Llei Mordassa) i, sobretot, per la violència policial del 1 d’octubre de 2017 a Catalunya. Aquest últim esdeveniment ha fet que moltes de les dades amb les quals treballem estiguin possiblement biaixades, ja que les persones afectades per les agressions policials s’enumeren per centenars en aquella jornada.

Per aquesta raó, i a causa de la situació de conflicte territorial que s’està vivint, dediquem un annex concret en aquesta publicació al Cas català i la repressió concreta que està tenint lloc. També per aquest motiu, hem decidit fer l’anàlisi de dades sense incloure les derivades del 1 d’octubre de 2017 a Catalunya. En diverses ocasions ja ens hem encarregat de fer aquesta anàlisi específica. Per exemple, en el cas de l’informe publicat per la xarxa d’observadores en contextos de protesta SomDefensores ‘Violació de drets civils i polítics a Catalunya. Setembre i octubre de 2017’.

L’anàlisi, sobretot de dades, està també marcat per una certa desproporció en la configuració dels nodes, ja que a Catalunya hi ha diferents organitzacions que formen el node i, en canvi, en altres ciutats com Zaragoza, Granada o Sevilla, una sola organització o moviment s’encarrega de recollir i gestionar casos. Cal assenyalar que cada node s’ha expressat en aquest informe amb total llibertat, sense responsabilitzar Red Malla ni les seves organitzacions membres de cap concepte o visió de la realitat política territorial que es mostra. Alguns d’ells han analitzat les dades recollides, mentre que d’altres han compartit les seves posicions i reptes de futur.

Aquest és un primer pas en la consolidació de Red Malla, ja que creiem que protegir la disidència és caminar cap a una societat més lliure.