Publicacions 09/02/2024

La complicitat del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina. El cas de l’energia solar i greenwashing.

L'Informe ‘La complicitat del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina. El cas de l’energia solar i greenwashing’ visibilitza part de l’entramat financer espanyol que possibilita la planificació, construcció i posada en marxa de projectes d’energia solar en el Territori Ocupat de Palestina i altres territoris en disputa com el desert del Naqab.

Descarrega l'informe
Data de publicació

09/02/2024

Entitats col·laboradores

ODHE, Suds

Autors

NORA MIRALLES, CARLOS DÍAZ  y FELIP DAZA

Publiquem ‘La complicitat del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina. El cas de l’energia solar i greenwashing’

Pots llegir el resum executiu.

L’informe visibilitza part de l’entramat financer espanyol que possibilita la planificació, construcció i posada en marxa de projectes d’energia solar en el Territori Ocupat de Palestina i altres territoris en disputa com el desert del Naqab (en àrab) o Nèguev (en hebreu). Per a això, s’han investigat els vincles de grans entitats bancàries, asseguradores i fons financers espanyols amb el finançament d’empreses i projectes d’energies renovables, les principals fonts de finançament de camps solars israelians, així com amb les empreses que els operen i/o que han participat com a proveïdores.

L’informe descriu la de participació d’entitats com el Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Abanca, Sabadell, Bankinter, Cajamar, Unicaja, així com asseguradores com a Catalana Occident i altres fons financers espanyols, en els projectes d’energia solar desenvolupats en Territori Ocupat de Palestina per empreses com Abengoa, General Electric,SolarEdge, First Solar, SunTech o Siemens AG.

La recerca destaca els projectes a la Vall del Jordán ocupat, que proveeixen energèticament assentaments colons, o al desert del Naqab o Nèguev, territori històric de Palestina i on es practica una política sistemàtica de confiscació de terres a beduïns palestins.

L’informe ofereix una bateria de recomanacions tant a Administracions públiques com a empreses i ciutadania per a avançar cap a l’assumpció de responsabilitats sobre els impactes i efectes negatius d’aquesta mena de projectes.