Notícies 07/02/2023

Exigim l’alliberament immediat de l’expert mediambiental Jassim Al-Asadi de l’Iraq

Declaració de la campanya “Protegim les persones defensores de drets humans iraquis, ARA!”

El compromís de NOVACT per reforçar la pau a l’Iraq es remunta a fa més de deu anys. El nostre treball s’ha centrat principalment en el suport a organitzacions i xarxes de la societat civil, com ara la Iraqi Civil Society Solidarity Initiative ICSSI, moviments que lluiten incansablement per construir la pau al país. Així mateix, hem treballat amb organitzacions iraquianes per prevenir totes les formes d’extremismes violents, tot reforçant la cohesió social i la resiliència comunitària.

Per això, ens unim al comunicat de la xarxa Iraqi Civil Society Solidarity Initiative ICSSI, per mostrar el nostre suport a totes aquelles persones que defensen els drets humans i exigir l’alliberament immediat de l’expert Jassim Al-Asadi a Iraq:

5 de febrer de 2023

Fa quatre dies, el nostre col·lega i company ambientalista, Jassim Fadel Duweij Al-Asadi, va ser segrestat per un grup armat, segons la informació que vam rebre dels seus familiars.

Jassim Al-Asadi és expert en temes ambientals, aigua i protecció dels aiguamolls. És un enginyer consultor conegut per la seva dedicació al treball mediambiental i, en particular, a la protecció dels aiguamolls del sud de l’Iraq. Va ser segrestat just al sud de Bagdad al migdia del dimecres 1 de febrer del 2023, quan es dirigia a la capital.

Jassim Al-Asadi és un dels que somnia amb un canvi complet en la situació ambiental i de l’aigua a l’Iraq. Per això, ha treballat durant anys com a activista, investigador i expert ambiental, defensant els rius i pantans iraquians i el dret a l’aigua dels iraquians.

Estem preocupats pel destí del nostre col·lega i fem una crida al govern iraquià ia totes les agències de seguretat perquè examinin acuradament aquest cas i n’assegurin ràpidament l’alliberament. En aquest moment, estem molt preocupats pel context en què Jassim va ser segrestat. Els darrers anys s’han intensificat els segrestos i la intimidació d’activistes. Els i les ambientalistes han patit amenaces i intimidació per part de grups armats durant algun temps, especialment aquells que treballen sobre el paper de les milícies en els abusos ambientals i el sector petrolier.

Entenem que s’estan fent negociacions per assegurar l’alliberament del nostre col·lega, i esperem que tinguin èxit ràpidament. Fem una crida a les organitzacions de drets humans i als defensors dels drets humans locals i internacionals perquè mostrin solidaritat i ajudin a accelerar aquest procés.

Text en anglès: https://www.iraqicivilsociety.org/archives/13872